Home Биология Биологични особености на различните възрасти

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Биологични особености на различните възрасти ПДФ Печат Е-мейл

Биологични особености на различните възрасти

Особености на детската възраст

1. Детската възраст се различава от зрялата възраст по много параметри.На първо място относителното количество вода в детския организъм е много по-голямо отколкото при възрастните.Ако при възрастните хора общата маса на водата е около 60% ,то при децата то е повече и може да достигне до 80% .По тази причина всички процедури,свързани с вода са по-рисковани при децата.

80% вода от тях:

-60% вътреклетъчна вода

-20% извънклетъчна вода

-15-13% извънсъдова вода

-5-7% вътресъдова вода

2. Децата не поддържат постоянни гликогенови запаси в черния си дроб. При възпастни се произвежда постоянно глюкоза.Мозъкът е най-големия консуматор на глюкоза(120гр.за едно денонощие).Децата не трябва да гладуват.

3. До 12год. възраст  не се оформя окончателно кората на главния мозък, което  значи,че не се създават трайни междуневронни връзки в кората на главния мозък и по тази причина децата не могат да извършват дълго време една и съща дейност.

4. Ниска активност на редица ензими от обмяната на веществата.По тази причина слабо развити са метаболитните стъпала,свързани с анаеробната обмяна.Децата не могат да да бъдат натоварвани анаеробно за продължителен период от време.Напр. ключови ензими от гликолизата като фосфохектокиназа и др. имат недостатъчна активност.

5.Не е редно да се извършват тежки физически натоварвания с децата,тъй като те биха изразходвали значителна част от енергията на АТФ,а такова нещо би застрашило живота на детето.

6.Скоростта на нервните импулси е по-ниска при децата отколкото при възрастните хора.При изпотяване се губи значително количество NaCl(100ml кръв съдържа 0,9% NaCl).Тази концентрация е важна за провеждането на нервните импулси,ако намалее те се забавят.Заклетъчната мембрани-провеждане на NaK йони. Ако сме изгубили голямо количество NaCl трябва да си го набавим(леко подсолен айрян).

Особености при възрастни хора

1.Физическото развитие е окончателно завършено.

По-висока скорост на провеждане на нервните импулси, завършено развитие на кората на главния мозък,висока активност на ензимни системи,достатъчно високо ниво на медиатори в мозъка-серотонин, допамин бета-ендрофин (серотонина може да блокира центъра на апетита в мозъка;бета-ендрофина може понакога при силна болка да изключи центровете на болка в мозъка , дори да изключи съзнанието).

2.Разлика между децата и възрастните

При децата ендокринната система е непълно функционираща,т.е. тя не функционира по същия начин както при възрастните.

За първи път на 6год. възраст се забелязва леко увеличаване на диаметъра на мускулните влакна и втори път на 12год. възраст.това се дължи на факта,че тогава за първи път започва да се покачва нивото на тестостерона.

3. Специфични особености при напреднала възраст(старческа възраст)

В периода на старческа възраст процесите на разграждане започват да преобладават над процесите на синтез.В този случай по отношение на белтъците говорим за отрицателен азотен баланс.Това означава,че количеството на приетия чрез храната азот  е по-малко отколкото количеството на отделения азот извън организма.Възрастните хора трябва да приемат храна богата на белтъци и качествени храни.Това води до намаляване на обема на мускулните влакна.До голяма степен затихва функцията на жлезите с вътрешна секреция,намалява се скоростта на провеждане на нервните импулси.При възрастните една от причините за това е загубата на огомен брой неврони в кората на главния мозък.

Един от начините да се избегнат тези процеи е хората в тази възраст да се занимават с физическа активност.

МОЛЕКУЛНИ ОСНОВИ НА ХРАНЕНЕТО

Основни елементи-белтъци,мазнини,въглехидрати,витамини,микро- и макронутриенти

1.БЕЛТЪЦИ- изградени са от 20АК, 8АК са есенциални-набавяме си ги чрез храната;(незаменими-валин,левцин,изолевцин,лизин, фенилаланин, триптофан,треонин, метионин).При децата есенциални са още две-хистидин и артинин.За да може да се синтезират човешки белтъци всеки миг в наличност  в клетките трябва да се намират 20-те АК(аминокиселини).В храните от животински произход се намират всичките 20 АК,докато при храните от растителен произход винаги липсват една, две АК.Един от принципите на храненето е разнообразието.Вторият е храната да се приема на интервали. Да не се преяжда.

Показатели,които определят белтъците

1.УСВОЯЕМОСТ-това е тази част от бестъка (изчислена под формата на азот) под формата на АК,която се резорбира от лигавицата на тънкото черво и преминава в кръвта.

R-CH-COOH                усвояване на белтък=Nхранене - Nфекалии

|

NH2

2.АЗОТНА ЗАДРЪЖКА-количеството белтък под формата на АК,която се използва от клетките за синтез на собствени белтъци.

Една част от АК , приети чрез храната се използва за синтез на собствени белтъци.Друга част от тези АК се използва за образуване на урея.Трета част от тези АК се използва за синтез на  креатин ,поринови бази(синтез на ДНК и РНК) и няки др.

Азотна задръжка= Nхранене-(  Nурея + Nазотосъдържащи вещества )

3.БИОЛОГИЧНА СТОЙНОСТ НА БЕЛТЪЦИТЕ-това е количеството на АК на 100гр. Белтък заедно с есенциалните киселини,които се използват за синтез на собствени белтъци.

4.ХИМИЧЕСКИ ИНДЕКС-средното съотношение на ЕАК(есенциалните АК),които са необходими за синтеза на човешки белтъци при оптимални нужди,т.е. една пропорция ЕАК,която отговаря на т.нар. стандартен или идеален белтък.

Есенциални АК

Стандартен белтък/на 100гр.

Телешко месо/на 100гр.

Хляб

Валин

9,1

10,2

4,9

Левцин

11,1

11,8

3,9

Изолевцин

8,9

8,00

3,6

Лизин

9,7

5,3

9,9

Фенилаланин

6,7

3,1

2,4

Триптофан

2,9

3,2

-

Метионин

3,4

2,8

0,9

Треонин

4,1

4,2

1,8

95-96%химически             67%

индекс

5.АЗОТЕН БАЛАНС-съотношението м/у азота, приет с храната(белтъци) и азота извън организма.

Азотен баланс =Nхранене

Nотделен

Според ЦЗО човек,за да е здрав той трябва да приема 0,8-1гр.  кг./тел.тегло

2.ВЪГЛЕХИДРАТИ-нишесте(2полизахарида-амилоза, амилопектин)

Различните растителни видове съдържат различно съотношение м/у амилопрктина и амилозата в нишестето.Напр. в нишестето на пшеницата съдържанието на амилопектин е по-високо,отколкото на амилозата. В картофите ,фасул по-голямо количество амилоза отколкото амилопектин.

Амилопектина се разгражда по-бързо от храносмилателните амилази. Нишестета,в които има по-голямо количество амилопектин имат по-бърз и кратък инсулинов отговор,а тези които имат по-голямо количество амилоза имат по-продължителен инсулинов отговор.

Ако човек консумира предимно белтъчна храна,той приема в относително малки количества АК-та триптофан(есенциална АК).В мозъка триптофана се декарбоксилира и от него се получава невромедиатора серотонин.когато има достатъчно количество серотонин той може да блокира центъра на засищане в хипоталамуса в мозъка.По тази причина ,ако човек приема основно белтъчна храна той трудно може да получи чувство на засищане. Обратното приемът на въгехидрати увеличава плазменото съотношение

Триптофан

NнеутралниАК

При белтъчното хранене това съотношение е малко,т.е. е понижено. Въглехидратните храни повишават това съотношение,т.е. повишават новото на триптофана заради бързото отделяне на инсулина.Инсулина бързо вкарва АК и свободните мастни киселини(СМК)в клетката,нопо-малко влияние има към триптофана.В кръвта триптофан се пренасясвързан към белтъка албумин на същите места, с които се свързват СМК.Откъдето  следва прием на въглехидратни храни увеличава косвено достъпът на триптофан до кръвно-мозъчната бариера така,че в този случай в мозъка постъпват по-малко количества,а от там и по-големи количества серотонин.Тези по-големи количества  серотонин блокират центъра на апетита и така се създава чувство за ситост.

3.МАЗНИНИ-ВМК(висши мастни киселини),които изграждат мазнините,могат да бъдат наситени и ненаситени.М/у въглеродните атоми на наситените ВМК няма двойни връзки,а при ненаситените ВМК м/у  въглеродните атоми във веригата може да има 1,2,3, или повече двойни връзки.НенаситенитеВМК са есенциални(незаменими).тях си ги набавяме чрез храната.Тези есенциални ВМК се намират почти изцяло в растителните мазнини.Наличието на двойни връзки правят мазнините течни.

Стеаринова киселина  (C17COOH)-наситена.

Олеинова киселина (C17COOH   -1двойна връзка)-ненаситена,намира се в зехтина.

Линолова киселина (C17COOH   -двойна връзка)-ненаситена.

Линолеова киселина (C17COOH   -тройна връзка)-

Простагламините са тъканни хормони,които контролират най-различни биохимични процеси напр. Кръвно налягане ,кръвосъсирване и др.

 

WWW.POCHIVKA.ORG