Home Биология Храносмилателна система(5)

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Храносмилателна система(5) ПДФ Печат Е-мейл

Храносмилателна система и хранене

При животните съществува голямо разнообразие на начините,по които става приемането и преработването на храната.

Храносмилателна вакуола.Чехълчето, което се харни с бактерий,приема храната си през специален отвор,наречен клетъчна уста.Щом бактериите преминат през нея и попаднат в цитоплазмата,около тях се образува едно мехурче,наречено храносмилателна вакуола. В нея ставасмилането на бактериите.

Стомашна празнина.Мешестите животни са хищници и улавят храната си с пипалата,като убива жертвите с копривните си клетки.Плячката се подава в устата и оттам попада в стомашната празнина.В нея специални жлезисти клетки отделят смилателни вещества(ензими).Стомашната празнина на хидратае обширна и обща,а при медузата е система от канали.Под действието на ензимите погълнатата храна се разпада на частици,които се поемат от псевдоподите на епително мускулните клетки на вътрешния слой и в тях става досмилането им.Смилането в клетките се нарича вътреклетъчно смилане

Появата на храносмилателна система при безгръбначните.За пръв  път харносмилателната система се появява при плоски червеи.Тя се състои от няколко органа: уста,глътка,средно черво,което завършва сляпо в тялото.Едва при кръглите червеи се развива и задно черво с анус.При прешленестите червеи в средното черво се появавят разширения или гънки(пиявици и дъждовния червей),с което се увеличава смукателната му повърхност или се образуват резервоари за храна.При мекотелите и членостоногите към храносмилателната система се развива още органи.Едни от тях спомагат храната да се откъсва и раздробява(челюсти),други са жлези(черен дроб,слюнчени),които не само отделят ензими,но и натрупват в себе си резервни храни(черния дроб).Често се срещат отровни желези,чрез които хищниците убиват жертвите си(секретът,който се отделят е отровен).

Храносмилателна система на гръбначните животни се състои от устна кухина,хранопровод,стомах и черва.Тя завършва с анус или клоака.

В устната кухина се намират зъбите и езикът.Тук изливат сока си и слюнчените желези.

При повечето риби в устата има еднородни зъби,които служат предимно за задържане на жертвата.Стомахът при тях е слабо развид.При костните риби храносмилателната система завършва с анус,а при хрущялните-с клоака.

При земноводните зъбите също са еднородни.Езикът на повечето земноводни е дълъг,прикрепен с предния си край за долната челюст,за задния му край може да се изхвърли навън.С него земноводните улавят жертвата си.Езикът има вкусове рецептори,които играят определена роля в разпознаването на храната.Стомахът им е добре оформен,а червата им имат една по-дълга и една по-дълга и  тясна част-тънко черво,и друга зад нея-по къса и по-дебела(дебело черво).Предната част на тънкото черво се нарича дванадесетопръстник.Храносмилателната система при тях завършва с клоака.При влечугите  зъбите също са еднородни,но при костенурките-липсват.Езикът на гущерите и на змиите е дълъг и тънък и служи като сетивен орган.Хамелеоните обаче с него улавят жертвата си.При отровните змии наред с еднородните зъби има и двойка отровни зъби,които са свързани с отровна железа.Отровните желези са видоизмененислюнчни желези,които вместо слюнка отделят отровен секрет.За пръв път при влечугите на границата между тънкото и дебелото черво се появява малък израстък-сляпо черво.Храносмилателната им система завършва също с клоака.

При птиците челюстите са източени във вид на клюн.При тях липсват зъби.Езикът им обикновено е покрит с рогова обвивка.Хранопроводът им има разширение,неречено гуша.Тя служи обикновено като склад за храната,когато стомахът е пълен.При повечето птици освен жлезист стомах има и мускулест стомах -т.нар. воденичка.Мускулестият стомах ес вътрешна рогова обвивка.С помоща на нея и на песъчинките,които се приемат при хранене,храната се смила на мека кашица.В това състояние тя постъпва в жлезистия стомах,където става неиното разграждане под действието на ензими.Храносмилателната система на приците завършва с клоака.

При бозайниците за пръв път има диференциация на зъбите на резци,кучешки,предкътници и кътници.Слюнченият секрет при бозайниците съдържа смилателни ензими.Размерите формата и устройството на стомаха при различните бозайници силно варират и са във връзка с хранителната специализация на животното.Най-сложен е стомахът на преживните бозайници.Храната попада наи-напред в търбуха,където се задържа и подлага на размекване и въздействие на симбионтни едноклетъчни и бактерии.Те раздробяват храната и частично разграждат целулозата.Едва след това храната се връща на малки порции в устата,където се предъвква и след поглъщане попада в жлезистия стомах.Храносмилателната система на бозайниците завършва с анус.

Храносмилане.В стенитена стомаха и в червата има желези,които отделят смилателни ензими.Те се отделят и от други органи-задстомашната железа и черние дроб.Под тяхното въздействие хранитенлите вещества се преобразуват в по-прости и се всмукват в стените на червата.Оттам попадат в кръвта,която ги разнася до отделните тъкани.

Приспособления на живтните във връзка с храненето.Храната на животните е много разнообразна.В зависимост от това каква храна приемат животните,те се делят на стенофаги и евгифаги.Стенофаги са животните,които се хранят с малко видове храни.Тук се отнасят преди всичко безгръбначни животни,и то предимно насекоми.Еврифагите са животни,които се хранят с различни храни.

Видът на храната и начинът на добиването и са дали отражение върху поведението и върху органите на храносмилателната система на животните.Богомолката,щуката,скатовете и др. дебнат жертвата си из засада.Рибата пръскач улавя кацналото над водата насекомо,като изстрелва струйка вода към него.Рибите които се хранят с дънни безгръбначни животни,търсят храна си,като разравят тинята.Акулите преследват жертвите си.

Неотровните змии поглъщат жертвата си жива или след като я удушатувивайки се около нея.Отровните змии наи-напред убиват жертвите си и тогава ги поглъщат цели.Отровният им апарат се състои от зъби и жлези.Зъбите са свързани чрез каналчета с отровната железа.тя е видоизменена слюнчена железа.

Обикновено по формата на клюна на птиците може да се определи видът на храната им.Клюнът на насекомоядните птици е тънък.Зърноядните птици имат конусовиден,къс и масивен клюн.

Любопитно:

Някои видове животни приемат разнообразни храни.Осите например се хранят и с месо,нападат и други насекоми,не отказват да смучат и сок от зрели плодове.Такива животни се наричат всеядни,или еврифаги.Други животни се хранят само с малко видове храни.Колорадският  бръмбар например се храни с листата на картофите и патладжаните.Такива животни са стенофаги.Крайна степен на стенофагия,когато животното се храни само с един вид храна,се нарича монофагия,а животното-монофаг.Боровата педомерка например се храни с листата на бора.

При гълъбовите птици стените на гушата отделят секрет,с който родителите изхранват малките си.Това е т.нар. птиче мляко.

Двете половини на долната челюст на змиите са свързани с еластична връзка.Това им позволява да поглъщат животни,по-големи от главата им.

 

WWW.POCHIVKA.ORG