Home Биология Унищожаване на зелените площи във Велико Търново и отражението върху живота и развитието на туризма в града

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Унищожаване на зелените площи във Велико Търново и отражението върху живота и развитието на туризма в града ПДФ Печат Е-мейл

Унищожаване на зелените площи във Велико Търново и отражението    върху живота и развитието на туризма  в града.

Природата е нещо красиво и ценно.Най-голямата грешка на природата е човека.Собственото и творение я унищожава.Да унищожим природата е най-големия грях.Безпорна истина е,че във Велико Търново застрояването и унищожаването на зелените площи е заплаха за живота в града.Ние хората трябва да съхраняваме,пазим и се грижим за това което имаме.Но има хора които мислят по различен начин.Те не се интересуват от природата,защото тя не им носи печалба,а от унищожаването и ще спечелят пари.Премахването на зелените площи би довело до напрежение в хората,задраствания в градския транспорт а също и изнасяне на хора извън града.Това е една голяма заплаха за живота на хората.Общината е тази която може да спре това.Тя може да намали продажбите на зелени територии в които да се развива активно застрояване. Съдбата на дърветата, които са емблематични за В. Търново, е в ръцете на местния парламент. Настоящите общински съветници все още имат шанса да оправят грешката на своите предшественици, които с лека ръка харизаха 53 дка борове срещу 100 кв. метра мазе и ги обрекоха на гола сеч. Заради това ликовете на бившите народни избраници се развяват на табло на срама по митингите в защита на зелените площи. Без намесата на общината не може да има застрояване. Изключванията на зелени територии от Държавния горски фонд, самите заменки и одобрението на застроителни планове става само и единствено след намесата на общината. Съответно в нейните правомощия е и да спре всичко това. Според изказванията на шефа на Държавната агенция по горите инж. Стефан Юруков, които хвърлят доста яснота и по конкретния случай, ведомството му сменя гори срещу гори, останалите одобрения за строежи прави самата община.

Ето защо съдбата на всички гори и зелени територии е именно в ръцете на Общинския съвет. Най-малкото, което могат да направят местните парламентаристи на днешната извънредна сесия, е да стопират всички разпоредителни сделки с общински гори. Публична тайна в града са големите корпоративни интереси, които стоят зад заменките с гори в региона. Днес ще стане ясно дали и настоящият местен парламент ще бъде подвластен на определени бизнесмени, както бяха зависими техните предишни колеги.
Само преди няколко месеца всички обещаваха, че ще работят за обществения, а не за частни интереси. Сега властимащите ще могат да докажат и практически дали е така. За мнозина е удобно да се скрият зад фасадата на необоримите твърдения, че „всичко е законно” и че „имотът е частен и няма какво да се направи”.
Според мнозина днешната извънредна сесия, която се прави в защита на горите, ще бъде своеобразен лакмус дали местната власт ще сведе глави пред капитала. Истината обаче е една – изход от ситуацията има и той е в ръцете на местния парламент. ИМА НАДЕЖДА ЗА 53-ТЕ ДЕКАРА БОРОВИ ГОРИ В КВ. КАРТАЛА, СТАНА ЯСНО СЛЕД ПРОВЕЛАТА СЕ ВЧЕРА РАБОТНА СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КОМПЕТЕНТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ. Тя бе проведена по настояване на председателя на Общинския съвет Христо Христов и предхожда днешната извънредна сесия на общинския парламент, насрочена специално по въпроса със скандалите с местните гори и изсичането им. Сесията пък бе свикана, след като Румен Димитров от „Обединен център” събра 21 подписа от свои колеги. Огромно обществено недоволство предизвикват действията на община, Общински съвет и държавни чиновници, които са на път да ни лишат от зелените дробове на града.
От няколко седмици жители на квартал Картала и още няколко района организират масови протести в защита на боровата гора. Сформиран е и инициативен комитет, който досега е събрал над 3 хил. подписа. Боровете попадат в частни терени, които са придобити по законосъобразен, но не целесъобразен начин, категорични са даже и най-големите критици на протестите. Това стана преди две години, когато бившият Общински съвет замени 102 кв. метра мазе за 53 дка борове и още 5 терена в старата столица. Процедурите по преотреждането на зеленината са стигнали крайна фаза и вече има малко възможности за спасение на половинвековните борове. Именно заради сложната ситуация, която се превръща в сериозен обществен проблем преди днешната сесия, председателят Христов проведе среща с директора на Регионалното управление на горите инж. Параскев Радев, главния архитект Елена Абаджиева, Гинка Панева от Областна дирекция „Земеделие и гори” и целия състав на Постоянната комисия по земеделие и гори към местния парламент. В заседанието се включиха Йорданка Стефанова от ГЕРБ, Иван Иванов - БСП, Исмаил Хаджимустафа – ДПС, Мирослав Трифонов – СДС, и Румен Димитров – „Обединен център”.
В хода на заседанието специалистите са припомнили Закона за горите, според който само 30% от дърветата в гори с променено предназначение могат да се изсичат. Останалите 70 на сто трябва задължително да бъдат запазени или възстановени. С това ще трябва да се съобразяват всички инвеститори. На днешната извънредна сесия на Общинския съвет Мирко Робов от БСП ще внесе предложение около 400 дка терени общинска собственост в района на Картала и Варуша, с които все още не са предприемани сделки, да бъдат залесени, разкри пред „Борба” самият той и допълни, че така районът може поне отчасти да бъде компенсиран.
ШЕФЪТ НА РУГ – В. ТЪРНОВО, ИНЖ. РАДЕВ ДЕПОЗИРА ВЧЕРА В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ СТАНОВИЩЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО ПО СЛУЧАЯ С 53-ТЕ ДЕКАРА БОРОВЕ В КВ. Картала.
В хода на работната среща той посочи, че превръщането на този масив в жилищна територия е извършено напълно законно според Закона за горите.
Според него парцелът включва 30 дка гледичия и още 23 дка бял и черен бор. Боровете точно в този парцел той определи като насаждения, чийто живот се изчерпва, тъй като оптимално борът е годен до 60-70 г. Никой от протестиращите обаче не бил търсил горските по темата.
Най-шокиращата новина от срещата е, че в общинската служба „Земеделие и гори” има доста

ПРЕПИСКИ ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ И НА МЕСТНОСТТА СТРАНДЖАТА В АРБАНАСИ.

Законът за местното самоуправление и местната администрация, Законът за териториалното и селищно устройство и Законът за общинската собственост дават на институциите, включително на местния парламент, доста права да стопират сечта.
1. Общинският съвет може да използва правомощията си и да задължи главния архитект да не одобрява подробни устройствени планове в райони, в които има гори. Още повече че в момента се изработва цялостен застроителен план на В. Търново, който ще регламентира статута на всички територии.
2. Общинският съвет може да задължи кмета д-р Румен Рашев да стопира всички разпоредителни сделки с общински гори.
3. С решение на Общинския съвет местната администрация може да стартира отчуждителни процедури за 53-те декара борова гора в кв. Картала. Така частните собственици на земята ще получат законоустановеното обезщетение, а районът може да се оформи като паркова зона. Това ще гарантира запазването на дърветата.

Трябва да се пазят:

всички паркове, градини, зелени площи и декоративна  растителност;

междублоковите пространства;

зелените площи в околностите на населените места;

зелените ивици и дървесни насаждения по улиците, пътищата и магистралите на територията на общината;

Инвеститорите и изпълнителите на строителство са длъжни:

1.да имат писмено разрешение от Кмета на общината за отсичане на растителност, когато това се предвижда в проектите;

2. да вземат необходимите предпазни мерки за опазване на озеленените площи и декоративната и храстова растителност от повреди и наранявания;

3. да отстраняват за своя сметка всички причинени вреди на озеленените площи и декоративната растителност.

За да се запази и развива с високо темпове туризма трябва да се сахрани и красотата на природата.Защото когато имаме една привлекателна природа,която може да плени окото на туриста ще имаме много клиенти.В една обстановка на дискомфорт туристите няма да се чустват удобно.Трябва да запазим зеленината  за да се развива и туризма.Ако има само скапи и привлекателни хотели а няма просторно място за разходка из природата туристите няма да са доволни от престоя в града.

 

 

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG