Home Биология Мускули - устройство и механизъм

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Мускули - устройство и механизъм ПДФ Печат Е-мейл

Мускули: изградени от мускулна тъкан: гладка-стените на вътр органи и сърдечно-съдовата с-ма. Сърцева-изгражда сърдечния мускул. Напречнонабраздена: скелетните мускули, осъществява движ на тялото. Поддава се на контрол от наша страна.

У-во на мускулите: мускулни влакна, отвътре-миофибрили, изградени от саркомери.

Механизъм на мускулното съкръщение: съкратимост-свойство на мускула след възбуждане да извърши съкращение. Центр разположени миозинови нишки,заобиколени от актинови. Миозиновите главички се захващат за актиновите и така се приплъзват.

Биомех характеристика: мускулите се залавят за костите, като се прехвърлян през 1 или повече стави. За да се извърши 1 д-е са необходими 4 функц гр: извършители-видимата част на движ, антагонисти-регулират V, плавността и точността на движ, фиксатори-задържат костните звена неподв, служат за опора, неутрализатори-действат в ставата, в която се извършва движ.

Мускули на гърба, движещи раменния пояс и мишницата.

Трапецовиден-от външното изпъкване на тилната кост и бод израстъци на шийни и гръдни прешлени и завършва на дъгата, образувана от латералната трета на ключицата, раменния израстък и гребена на лопатката. 3 части: низходяща-тегли раменния пояс нагоре; напречна-лопатката към гръб стълб; възходяща-тегли раменния пояс надолу

Широк гръбен-от бод израстъци на долните 6 гръдни прешлени, 5те поясни, ср гребен на кръст кост и задната част на хълб гребен до малкото изпъкване на мишн кост. Смъква със сила горния крайник, след което го тегли назад и към гърба. Върти мишн навътре

Малък и голям ромбовидем-от бод израстъци на последните 2 шийни и първите 4 гръдни прешлени до вътр ръб на лопатката. Фиксира лопатката към гръб.стълб.

Мускул повдигач на лопатката-тегли лопатката нагоре.

Мускули на гърдите, движещи раменния пояс и мишницата

Повърхностни мускули на гърдите: движат раменния пояс и мишницата.

Голям гръден: 3 части: ключична, гръдно-ребрена, коремна. Завършват на гребена на голямото изпъкване на раменната кост.

Малък гръден: от външ повърхност на 3,4 и 5 ребро до клюновидния израстък на лопатката. Ф-ция: тегли ставният ъгъл на лопатката надолу.

Преден зъбчат: чрез отделни зъбци от първите 8-9 ребра. Минава м/у лопатката и гръд кош и се залавя за вътр ръб на лопатката. Позволява издигане до вертикално положение

Подключичен: м/у 1 ребро и ключицата. Тегли ключицата надолу.

Собствени мускули на гърдите: вътр и външни м/умембранни, подбедрен и напречен гръден мускул. Външни: м/у долния ръб на горното ребро и горния ръб на долното ребро /вдишване/ Вътрешни: в м/уребрията на гръдната кост до ребрения ъгъл /издишване/

Собствени мускули на гърба

Дълги мускули: Лентовиден мускул на главата и шията-от вратната връзка на 3-6 шиен, от бод израстъци на 7 шиен и 1те 6 гръдни. Завършва на тилната кост, сисовидния израстък на слепоочната кост и напречните израстъци на 2 и 3 шиен. Ф-ция: при 2странно съкращение-навежда главата и шията назад, при еднострано-назад и встрани

Хълбочно-ребрен-от задната страна на кръстната и хълб кост, съответните му части завършват за вс ребро. Има 3 части: поясна, гръдна и шийна. Дълъг мускул на гърба-до хълбочно-ребрения мускул, като 2та започват от обща мускулна маса. Има 3 части: гръдна, шийна и главова. Бодилков мускул-е шиен и гръден.

Къси мускули: залавят се за напречните и бод израстъци на прешлените. Разгъват и въртят отделните сегменти на гръб стълб. Биват п/убодилкови и многоразделни.

Мускули на коремната стена

М/у гръдния кош и таза. Биват:

Прав коремен: от меч израстък на гръд кост и предните повърхности на 5-7 ребро и завършва в/у клона на лонната кост. Ф-ция: сгъва гръбначния стълб

Пирамидален: от горния клон вплита се и обтяга бялата линия.

Външен кос: под кожата, от последните 8-9 ребра до страничния ръб на правия коремен. Най-задната му част завършва на външната линия на хълбочния гребен.

Вътрешен кос: от гръдно-поясната фасция, средната линия на хълбочния гребен и външната част на слабинната връзка и завършва на средната линия на коремната стена.

Напречен: от последните 6 ребра, гръдно-поясната фасция и вътр устна на хълбочния гребен. Достига до страничния ръб на правия коремен мускул.

Квадратен поясен: от вътр линия на хълб гребен, от напречните израстъци на 2-5 шиен и завършва на послед ребро и телата на 12 гръден и 1те 4 поясни. Фиксира поясната част

Диафрагма: разделя гръд и коремната кухина. Има мускулно тяло и центр разполож сухожилие. 3 части: поясна, ребрена и гръднична. Осн ф-ция: дихателна.

 Мускули около раменната става

Прехвърлят се м/у костите на раменния пояс и мишничната кост.

Делтовиден: от дъгата, образувана от ключицата, разменния израстък и гребена на лопатката до делтовидното изпъкване на мишн кост. 3 части:клочична,раменна,гребенна

Голям объл: от долния ъгъл на лопатката до гребена на малкото изпъкване на мишн кост. Разгъва, привежда и върти навътре мишницата.

Надгребенен: от надгребенната ямка на лопатката и завършва на горната фасетка на голямото изпъкване на мишничната кост. Ф-ция: външна ротация

Подгребенен: от подгребенната ямка и завършва на средната фасетка на мишничната кост. Ф-ция: външна ротация

Малък объл: от гръб повърхност на лопатката до долната фасетка на голямото изпъкване на мишничната кост. Ф-ция: външна ротация

Подлопатков: изпълва подлопатковата ямка, стига до малкото изъкване на мишн кост.

Мускули на мишницата – предна и задна група

Предна група (повърхност): Двуглав мишничен-изпъква под кожата. Започва с 2 глави-дълга и къса. Сгъва и леко привежда в раменна става, сгъва и супинира в лакътна. Клюномишничен-сгъва и привежда мишницата. Мишничен-от предната повърхн на ср 3та на мишн кост до изпъкналостта на лакътна кост. Сгъвач в лакътната става.

Задна група (повърхност): 3глав мишничен-3 глави: дълга-от представното изпъкване на лопатката, външ и вътр-от задната повърх на мишн кост до лакътния израстък на лакътна кост. Дълга глава-разгъва в раменна става, а целия мускул-разгъвач в лакътна.

Мускули на предмишницата – предна, задна и странична група

Предна група: група на сгъване на китката и пръстите. Има 4 слоя в дълбочина.

1ви слой-повърхностен: Объл пронатор, Лъчев сгъвач на китката-сгъва и отвежда в ставите на китката, помага сгъването в лакътна ст. Дълъг дланен-сгъва ръката в китката. Лакътен сгъвач на китката-сгъва и привежда китката.

2ри слой:Повърхностен сгъвач на пръстите-сгъва пръстите до ср фаланги, сгъва ставите на китката, подпомага сгъването на лакътната става.

3ти слой: Дълбок сгъвач на пръстите-сгъва китката в съотв пръсти. Дълъг сгъвач на палеца-сгъва палеца и ставите на китката.

4ти слой най-дълбок: Квадратен пронатор-пронира предмишницата.

Странична група: Мишничнолъчев-от гребена на външ надкондил на мишничната кост до шил израстък на лъчева кост.Сгъва в лакътна става, довежда предмишница до п/упронация. Дълъг лъчев разгъвач на китката-разгъва ръката и ставите на китката и я отвежда. Къс лъчев разгъвач на китка-разгъването на ръката в ставите на китката.

Задна гр: включва разгъвачи на китката и пръстите. Дели се на 2 слоя:

На повърхностен слой: Лакътен-разгъва в лакътна става. Разгъвач на пръстите-разгъва пръсти и китка. Разгъвач на малкия пръст-малкия пръст на китка. Лакътен разгъвач на китката-разгъва и привежда китката.

На дълбок слой: Супиниращ-супинира. Дълъг отвеждач на палеца-палеца и ставите на китката. Къс разгъвач на китката-разгъва палеца до прокс фаланга и отвежда в ставите на китката. Дълъг разгъвач на палеца-разгъва палеца, разгъва и отвежда китката. Разгъвач на показалеца-показалеца и ставите на китката.

Мускули на ръката

Мускули на възглавничката на палеца: започват от костите на китката.

Къс отвеждач на палеца-от ладиевидната кост до осн фаланга на палеца. Отвежда го

Къс сгъвач на палеца-сгъва палеца, подпомага противопост му на др пръсти.

Привеждач на палеца-2 глави: коса и напречна. Привежда палеца.

Противопостявящ палеца мускул-от трапецовид до предкиткената.

Мускулите на възглавничката на малкия пръст: разположени в следния ред:

Отвеждач на малкия пръст; къс сгъвач; противопоставящ малкия мускул пръст.

Средна група: Червеобразни-сгъват в предкиткено-фаланг и разгъват в м/уфаланг стави.

Гръбни м/укостни-отвеждат показалеца и 4 пръст от ср и движат странично ср пръст.

Дланни м/укостни мускули-привеждат 2,4 и 5 пръст към средния.

Мускули около тазобедрената става – мускули на долен крайник

Разположени пред, встрани и зад ставата. Биват:

Хълбочно-поясен:пред става, образуван от 3 мускула: голям и мялък поясен, хълбочен. Обединяват се и завършват на малкия въртел. Сгъва бедрото и го върти навън.

Голям седалищен:от крилото на хълб кост, от кръстната кост и поясно-гръбната фасция и завършва под големия въртел. Най-мощният разгъвач в тазобедрената става.

Ср седалищен: от крилото на хълб кост м/у предната седалищна линия и хълбочния гребен и завършва на големия въртел.

Малък седалищен: от крилото на хълб кост м/у предната и долната седалищна линия и завършва на големия въртел заедно със средния.

Мускул обтегач на широката бедрена фасция: сгъване, отвеждане и ротира.

Крушовиден-външ ротация, подпомага отвеждането в тазобедрената става.

Вътр затулящ: външна ротация на бедрото.

Външен затулящ: вътр ротация в тазобедр става.

Квадратен мускул на бедрото:върти бедрото навън.

Мускули на бедрото – предна, задна и странична група

Предна група мускули: Шивашки: от предно долно хълб бодило до вътр повърх на големия пищял. Сгъва, отвежда и върти бедрото навън, сгъва подбедрицата в колянна

4глав бедрен: 4 глави, които са напълно обособени в нач си мускули. Прав бедрен, широк външнен, широк вътрешен, широк междинен. 4те глави се вплитат в общо крайно сухожилие и завършват на изпъкването на големия пищял. Разгъване в колянната става.

Странична (вътрешна) група мускули: Гребен: от гребена на лонната кост до малкия въртел. Подпомага сгъване и привеждането на бедрото в тазобедрената става и го върти навън. Нежен: привежда и подпомага сгъването, сгъва и върти навътре подбедрицата в колянната става Дълъг привеждач: подпомага привеждане на бедрото. Къс привеждач: одпомага привеждането на бедрото. Голям привеждач: привежда и подпомага разгъване в тазобедрена става.

Задна група мускули: П/усухожилен: от седалищната върга до вътр повърхн на големия пищял. П/уципест-Ф-ция на 2та: разгъват, привеждат и въртят бедрото навътре, а в колянната става сгъват и въртят навътре. Двуглав: 2 глави-дълга и къса. Дълга-разгъва и привежда в тазобедр става; целия-сгъва и върти навън подбедрицата

Мускули на подбедрицата – предна, задна и странична група.

Предна гр мускули: разположени са в пространството м/у големия и малкия пищял.

Преден големопищялен-разгъва, привежда и супинира ходилото.

Дълъг разгъвач на пръстите-разгъва съотв пръсти във вс им стави и подпомага разгъването и пронирането на ходилото.

Дълъг разгъвач на пелеца-разгъва палеца и подпомага разгъването на ходилото.

Странична (малкопищялна) група мускули: Дълъг малкопищялен

Задна гр мускули: разположени в 2 слоя-повърхностен и дълбок.

Повърхностен слой: 3глав подбедрен-3 глави, формиращи 2 мускула-прасцев и плосък, които завършват на петната върга. Най-мощния сгъвач на ходилото. Стъпален-помага сгъването в колянната става и ходилото.

Дълбок слой: Задколянен-помага сгъване на подбедрица и я върти навътре. Заден голямопищялен-сгъва и привежда ходилото и участва в поддържане на свода му. Дълъг сгъвач на пръстите-сгъва пръстите във вс стави и подпомага сгъването на ходилото. Дълъг сгъвач на пелеца-сгъва палеца, ходилото и участва в поддържане на свода му

Мускули на ходилото

Мускули на гръбната повърхност: Къс разгъвач на пръстите-подпомага разгъването на съответните пръсти. Къс разгъвач на палеца-разгъва прокс.фаланга на палеца.

Мускули на стъпалната повърхност. 3 групи: на палеца,на малкия пръст и средна гр.

На палеца: отвеждач на палеца, къс сгъвач на палеца и привеждач на палеца.

На малкия пръст: отвеждач на малкия пръст, сгъвач на малкия пръст и мускул, противопоставящ малкия пръст.

Средна група: Къс сгъвач на пръстите-сгъва пръстите до ср фаланги и участва в поддържането на свода на ходилото. Квадратен стъпален-подпомага сгъването на 2до5 пръст, участва в поддържането свода на ходилото. Червеобразни-4 мускула, сгъват и привеждат пръстите. М/укостни-7бр, делят се на 2 гр-стъпални и гръбни. Стъпални-3бр привеждат пръстите към оста на ходилото, която е 2 пръст. Гръбни-отвеждат пръстите от оста и колебаят самата ос вляво и вдясно.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG