Home Икономика ДЕЛОВА МОДА

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
ДЕЛОВА МОДА ПДФ Печат Е-мейл

ДЕЛОВА  МОДА

Облеклото често е ключът към начина на общуване в бизнес. Ето защо, професионалният външен вид е от огромно значение както за самата фирма, така и за всеки отделен служител. Начинът, по който се обличаме, „говори“ много за нас - за нашата мотивация, цели, отношението ни към работата.

Най-простото, но основно изискване е безупречно чисти дрехи, много добре огладени, без петна, протрити детайли, разпрани подгъви и с пълен комплект копчета. И всичко това - върху безупречно чисто, прясно изкъпано тяло.

Сакото е задължителна и основна дреха в гардероба на деловия човек . Всички сака, строго делови и по – ежедневни като стил, изразяват професионална компетентност, доверие и увереност на личността.

Сакото може да бъде част от костюм или отделна дреха, която подхожда на панталона или полата. Класическият делови костюм се състои от еднакви по материя и по цвят панталон и сако. Характерно за жените, че костюм с панталон, колкото и строг и делови да е, рядко е подходящ за делова работа. В деловия свят тъмният костюм от три части /с жилетка към него/ изпраща най – силното послание за голяма власт и авторитет.

Жилетки могат да заместят сакото и също да покажат , че служителят който ги носи има определена власт и авторитет.

Класическата дамска блуза и подходяща пола, подобно на костюма, придават делови вид на жената. Блузата и полата трябва напълно да си подхождат и да изглеждат като един тоалет.

Материята е друг основен елемент на деловия стил. Материята и нейното качество отличават деловата дреха. Удачен избор на материя е :

- вълна – за костюми, сака, панталони и поли;

- памук – за мъжки ризи и дамски блузи;

- лен – за дрехите на жените;

- коприна – за мъжките вратовръзки и за дамските блузи, шалове и делови рокли

АКСЕСОАРИ

 • Вратовръзки – формата и дизайнът на вратовръзката фокусират погледа директно върху лцето на мъжа и техните понякога ярки цветове изпъкват и се набиват в очите на фона на тъмните и убити цветове на мъжкия делови костюм. Класическата материя за вратовръзка е 100% коприна.
 • Обувки – класическите мъжки обувки са от естествена кожа, моделът е изчистен и затворен, със или без връзки. За жените класическите обувки са обикновени като модел със средно висок ток с отворена пета или отворени отпред, но никога отворени отпред и отзад едновременно. Класическата височина на тока на дамската обувка е не повече от 5 см.
 • Мъжки чорапи и дамски чорапогащи – има две основни изисквания за мъжките чорапи: дължината да скрива прасеца така, че когато служителят седне да не се виждат голи крака. Белият цвят на чорапите е абсолютно несъвместим с деловия костюм. За дамските чорапогащи също има две основни правила: телесен или прозрачен цвят без никакви фигурки или други елементи.
 • Аксесоари от естествена кожа – чантите, деловите куфарчета и портмонета са от кожа, най – често естествена. Подходящи цветове за тях съвпадат или подхождат на цвета на обувките, като черните кожени аксесоари са строги и делови.  Не е задължително цветът и материята на чантата и обувките да са  еднакви, но е необходимо да са в един стил, който се съчетава добре с делово облекло .
 • Шалчета и кърпички за малкото джобче на сакото – дамското шалче добавя нова и по – богата цветова гама към деловото облекло на жените. Кърпичките за малкото джобче на сакото са много подходящи за жените, докато при мъжете това зависи от стила и имиджа на институцията. Кърпичката и вратовръзката може да са в различен десен , но като цвят трябва да подхождат или на ризата, или на един от цветовете на вратовръзката.
 • Бижута към деловото облекло – класически и стилни са единствено златните , сребърните или перлените бижута. Основно правило винаги и навсякъде е : бижуто е малко, семпло и изчистено, не лъщи и не дрънчи. Часовниците, пръстените, гривните и копчетата за ръкавели се носят на разстояние от лицето и за това не трябва да привличат вниманието.
 • Часовници – класическият часовник е с метална или кожена каишка, белег на стил и вкус.
 • Гривни – за разлика от жените дори и най – стилната и семпла гривна е абсолютно неподходящ аксесоар към облеклото на деловия мъж.
 • Пръстени – максимален брой пръстени два, по един на двете ръце. Единственото допустимо изключение е при жените, защото халката и годежният пръстен могат да се носят заедно и се смятат за един пръстен.
 • Копчета за ръкавели – подходящи са изчистени, семпли, без инкрустирани камъни. Могат да бъдат квадратни, кръгли или овални от златен или сребърен метал, но не и лъскави и големи.
 • Обеци – от всички аксесоари обеците привличат погледа най – бързо и най – силно. Класическо правило при жените е : малки и кръгли по форма обеци от злато , сребро или перли. При мъжете те са категорично забранени.
 • Игла за мъжка вратовръзка – не е задължителен аксесоар. Правилото е изчистена като стил с определена форма от златен или сребърен метал.

Не е необходим пълен гардероб, а няколко , но подходящи за целта дрехи. Значение има не количеството, а качеството.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG