Home Икономика Съставяне и оформяне на мотивационно писмо

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Съставяне и оформяне на мотивационно писмо ПДФ Печат Е-мейл

Представете си следната ситуация - за желаното от вас работно място освен вас са изпратили автобиографии и много други кандидати.

В зависимост от ситуацията, те могат да бъдат дори 30, 40 или дори 50 души. А работодателят ще покани на първо интервю да речем само 7-8 от тях.

Да си представим също, че почти всички тези кандидати не са чели статията ми за автобиографиите и техните автобиографии са стандартни - и като структура, и като стил на изложение.

Освен това нека си представим, че повечето кандидати са съставили и мотивационни писма. Най-вероятно, по-голямата част от мотивационните писма ще са банални, като например:

“Уважаеми г-н АБВ,

Надявам се да бъда приет на работа във Вашата фирма. Прилагам моята автобиография и дрън-дрън-дрън…

С уважение…”

Всички тези стандартни автобиографии и банални мотивационни (или придружителни) писма ще звучат толкова сходно, че работодателят ще започне да не им обръща внимание след първите няколко, които прочете. За него всички те просто ще са еднакви.

Но… едно писмо се откроява в голямата купчина от мотивационни писма! Авторът му се е постарал да опише какво знае за потенциалния си работодател. Писмото допринася за ценността на автобиографията, към която е прикрепено, като изтъква конкретни способности и постижения, които могат да са от полза за работното място.

Това писмо може и да е вашето! Вижте кои са правилата, които е добре да спазвате, за да съставите именно такова мотивационно писмо - убедително и ефикасно.

1. Не се заблуждавайте, че убедителното мотивационно писмо ще ви свърши добра работа, ако е приложено към неубедителна автобиография

Това звучи елементарно, и въпреки това много хора не се съобразяват с този факт, след което не получават покана за интервю.

Какво имам предвид? Има много кандидати, които се опитват да съставят убедителни и персонализирани мотивационни писма, но приложени към стандартни, безлични автобиографии - такива, които разпращат масово на всеки следващ работодател.

Резултатът - все едно да зареждате с най-скъпия бензин 30 годишната си кола и да очаквате да сте най-бързите на пътя. Няма как да стане.

Или, преди изобщо да пристъпите към съставяне на мотивационно писмо, уверете се, че сте съставили перфектната за съответното работно място автобиография.

2. Всеки следващ път съставяйте ново, специално създадено за целите ви и конкретната вакантна длъжност мотивационно писмо

Когато ми се е налагало да преглеждам документите на кандидати за работа в моя отдел винаги са ми правили лошо впечатление онези кандидати, които са прилагали стандартни мотивационни писма.

Случвало ми се е например да разглеждам купчина от петнадесетина мотивационни писма и 4-5 от тях да са почти еднакви - с взет наготово текст от някой сайт и неумело адаптирани фрази или изречения тук-там в текста.

Това ме е карало да си задам въпроса: “ОК, след като този кандидат не е бил мотивиран да намери 20 или 30 минути, за да обясни защо кандидатства точно за тази работа и защо смята, че е подходящ за нея, как да очаквам след това същия този кандидат да е вътрешно мотивиран да работи тази работа?!”

Не подценявайте работодателите и не си мислете, че вашето мотивационно писмо е първото в живота им, което те прочитат. Никога не използвайте готови текстове от примерни мотивационни писма, колкото и хубави да ви се струват - шансът и други хора да го правят е огромен. Винаги намирайте достатъчно време да съставите уникално мотивационно писмо, което да ви приближи към целта ви - да ви поканят на интервю, а не да ви отдалечи от нея.

3. Пишете до истински човек

Какво се случва в ситуациите, в които пишете писмото си в добавка към вашата автобиография, но не знаете името на човека, до когото да го адресирате? Най-вероятно, ще изпратите писмото на посочения в обявата адрес (или е-мейл) в отдел “Човешки ресурси” и ще започнете с “Уважаеми Господа” или “Уважаеми Дами и Господа”.

Но как ще бъдете сигурни, че документите ви няма да останат на бюрото на някоя секретарка, без да ги види никой друг?

Масовите автобиографии и мотивационни писма дават слаби резултати. В конкурентния трудов пазар ще се справите далеч по-добре, ако пишете до конкретен човек, обръщайки се към него по име. Най-добрият вариант за вас е да изпратите писмото си до онзи, който ще взема решение кой да бъде нает, и кой – не.

За целта, разберете кой е човекът, който ще вземе крайното решение за наемане на работа. В повечето случаи това ще е мениджърът, при който ще започнете работа. Ако не знаете името му, обадете се във фирмата и разберете каква е фамилията на този човек. Бъдете упорити и не се отказвайте – може да ви отнеме известно време и три-четири телефонни разговора.

Ако ви попитат защо се интересувате, не казвайте, че търсите работа, а че имате бизнес предложение за съответния човек и искате да обсъдите с него някои идеи. Ако все пак не разберете името, обадете се в отдела, за който кандидатствате, и разберете името на мениджъра, който го ръководи.

Други подходи да разберете нужното ви име включват да попитате ваши познати (те може да знаят) или да проучите в пресата, в интернет или в специализирани издания (може да попаднете на търсеното от вас име).

4. Поберете мотивационното си писмо на по-малко от 1 страница (!)

Не очаквайте някой да се зачете в подробности в писмо, дълго повече от една страница. Това, че вие сте искали да пишете повече за себе си не означава автоматично, че работодателят ще иска да го прочете.

Най-добре би било, ако мотивационното ви писмо заема максимум 75-80% от една страница A4.

Съответно, за да използвате максимално добре площта от 80% от една страница, концентрирайте се максимално в предоставянето само на качествена информация, която има значение за работодателя. Избягвайте да включвате всякаква второстепенна информация или прекомерни детайли - те могат да бъдат дискутирани в хода на интервюто, ако сте направили достатъчно впечатление и ви поканят на него.

5. Покажете с какво сте ценни

Да покажете с какво сте ценни за работодателя е основна задача на мотивационното писмо. Автобиографията ви също ще комуникира това, но не в такива нюанси, както убедителното мотивационно писмо.

Как можете да покажете недвусмислено, че сте ценен кандидат? Ето няколко стъпки:

Започнете силно

Не започвайте с банални изречения, а ударете право в целта. Ако сте разбрали за вакантното място от някой ваш познат от бранша например, споменете името му - това ще направи впечатление и ще заостри вниманието:

“Светлин Москов от “Експресбанк” ми предложи да се свържа с Вас относно нов вид банкова услуга за страната, която съм специализирал в…”

или

“Един наш общ познат, Михаил Дерелиев, ме посъветва да се обърна към Вас относно предлаганата длъжност “Помощник-мениджър Продажби” в …..”

Дайте да се разбере, че знаете за какво става дума

В идеалния за вас вариант, работодателят ще прочете мотивационното ви писмо преди да е прочел автобиографията ви. За да увеличите шансовете си да направите силно впечатление, в същинската част на писмото си подчертайте знанията си за бизнеса на работодателя и акцентирайте специално на областите, в които можете да му помогнете:

“Вашата фирма се намира на такъв етап на развитие, в който мога да ви подпомогна с…”

или

“Моята автобиография показва успехите ми в производството и бутилирането на олио. Само за две години успях да повиша производителността с 25% при същите разходи.

Убеден съм, че постиженията ми в тази област са ме подготвили добре и аз мога да допринеса значително за успеха на новата ви поточна линия в Балчик.”

Колкото по-добре успеете да демонстрирате, че разбирате естеството на работа на работодателя, толкова по-ценни ще сте за него. А ако изложението ви е достатъчно силно, работодателят може да вземе решение да ви наеме незабавно, дори и формално да проведе конкурса до края.

6. Говорете за работодателя, не за себе си

Някои кандидати твърде буквално тълкуват смисъла на словосъчетанието “мотивационно писмо” и започват да изтъкват най-различни мотиви за своята кандидатура.

Например “Много бих искала да се присъединя към вашия екип, в който ще мога да приложа организационните и лидерските си качества” или “Ако бъда назначена, ще дам всичко от себе си за увеличаване на продажбите, доброто обслужване и просперитета на компанията.”

Това са неясни, банални, глупави формулировки, които рядко ще впечатлят някого.

Истината е, че работодателите по-малко се вълнуват от личната ви преценка за качествата или мотивацията ви, а повече искат да узнаят с какво сте ценни за тях. Ето защо, за да направите мотивационното си писмо по-убедително, говорете какви проблеми на работодателя си сте в състояние да решавате, а не какви сте:

Тъй като бизнесът Ви се разраства, Вие ще се нуждаете от професионалисти, които да обслужват качествено новите и текущите Ви клиенти. Именно такива умения ще откриете в автобиографията ми, придобити от интензивната ми работа за…

или

“Наблюденията ми върху Вашия тип производство показват, че едно от най-трудните неща е да бъдат мотивирани обикновените работници към себераздаване и безкомпромисно качество. В досегашната си практика аз успях да постигна това, благодарение на…”

7. Правилото на тройката

Правилото на тройката гласи, че хората са склонни да запомнят за вас от една среща или едно писмо най-много три неща. Това е много ефективен метод в продажбите например, но мотивационните писма, а и автобиографиите също са тип “продажба” - продавате себе си на работодателя.

Ето защо, когато съставяте мотивационно писмо, помислете кои са онези три неща, които искате да внушите на работодателя и които той да запомни за вас.

В практически план, в мотивационното си писмо можете да изберете да упоменете следните три неща за вас:

 • Един акцент за това от кого сте разбрали за вакантната длъжност.
 • Един акцент какво конкретно в образованието ви ще е полезно за висококачествената ви работа на тази длъжност.
 • Един акцент от конкретен трудов опит или бивша длъжност, която е сходна с вакантната.

или

 • Един акцент какво конкретно в образованието ви ще е полезно за висококачествената ви работа на тази длъжност
 • Два акцента от конкретен трудов опит или бивши длъжности, които са сходни с вакантната

И трите акцента (три ваши силни страни) следва да са надлежно документирани и в автобиографията ви. Това ще подсили внушението на автобиографията и ще я направи по-убедителна.

8. Използвайте мощни думи

Както стана ясно Мотивационното писмо е инструмент за продажба. - също!

Ето защо, не се колебайте да продавате себе си чрез мощни, силни думи, най-вече глаголи, защото те ще помогнат на работодателя да си извади стойностни заключения за вас.

Ето списъка, който всеки един работодател мечтае да види:

 • Управлявам
 • Продавам
 • Организирам
 • Изобретявам
 • Усъвършенствам
 • Оптимизирам
 • Разработвам
 • Подобрявам
 • Координирам
 • Произвеждам
 • Разширявам
 • Преговарям
 • Създавам
 • Внедрявам
 • Контролирам
 • Оценявам
 • Изграждам

Тези глаголи ще покажат ясно, че сте човек, който решава проблеми и създава възможности, т.е. не само “работите”, но и носите резултати.

9. Заложете на първокласния външен вид

Това правило е валидно както за автобиографията ви, така и за мотивационното ви писмо.

Ето някои насоки:

 • Оставяйте достатъчно бели пространства и празни редове между и около абзаците - така текстът ще „диша” и ще привлича окото.
 • Удебелявайте ключови думи (без да прекалявате).
 • Ако имате възможност, използвайте малко по-дебела хартия, с класически размери А4 и светла на цвят. По-големият грамаж на хартията ще направи мотивационното ви писмо уникално и лесно откриваемо в общия “кюп”.

Повечето мотивационни писма, като всякакви други документи използват стандартния шрифт Times New Roman, но предполагам, че вие не искате да сте банални, а да направите впечатление. В този случай, използвайте несерифни шрифтове, като Arial или Verdana например (тази статия е написана на Verdana).

Във всички случаи, използвайте същия шрифт, междуредия и разстояния, както е в автобиографията. Така ще демонстрирате, че сте прецизни и внимателни в работата си и че държите на детайлите.

10. Поискайте среща

Обикновено, стандартните мотивационни писма завършват с нещо от сорта на “Надявам се, че ще ме потърсите, за да разговаряме за моята кандидатура” или “Ще се радвам да се свържете с мен на телефон …. или е-мейл ….”

Бъдете различни! Проявете активност и за разлика от всички останали кандидати, в края на мотивационното си писмо поискайте първи среща:

Ще се свържа с Вас в началото на следващата седмица, за да уговорим среща. Очаквам да се видим скоро, за да обсъдим как можем да разширим дейността на Вашата счетоводна кантора.

или

Бих желал да се видя с Вас към края на тази седмица. На срещата ни ще можем да обсъдим идеи за подобряване на работата в отдела, както и да Ви демонстрирам резултатите от последните проекти, които управлявам.

или

“Ще се свържа със секретарката Ви в началото на следващата седмица, за да определим дата и час за среща.”

По този начин, освен че показвате самочувствие и проактивност, вие ясно давате да се разбере, че цените времето на работодателя, но и че вашето време също е ценно. Ако сте успели да внушите това на работодателя, не се изненадвайте, ако той/тя сам ви потърси!

11. Задайте въпрос, за да ви потърсят (бонус правило)

Ако искате да накарате работодателят сам да ви потърси, най-сигурният начин е просто да съставите перфектна автобиография и убедително, убийствено мотивационно писмо.

Но ако чувствате, че можете да си позволите лукса да бъдете още малко по-различни от всички останали кандидати, можете да провокирате контакта си с работодателя чрез задаването на въпрос.

През последните 6 години личните ми приноси в продажбите са на стойност 900 000 евро. Налице са всички предпоставки да вярвам, че мога да продължа тази възходяща линия и във Вашата компания. А вие?

или

В автобиографията ми ще откриете, че на последните си три длъжности съм координирал голям брой служители и заедно сме постигали чудесни резултати - (казвате какви точно са резултатите). Нали такъв човек търсите и във Вашата фирма?

Задаването на въпрос в подходящия момент може да стопи леда, да разчупи комуникацията и да я превърне от монолог в диалог. Работодателят ще си отговори наум (“Да, това е човекът, който искаме!”), а може и да поиска да се срещне с вас лично, за да ви отговори.

В последния случай, вашата работа по изготвяне на убийствено мотивационно писмо просто е била перфектна!

Препоръчвам ви, ако използвате тази тактика, да зададете въпроса си в самия край на мотивационното писмо. Ако зададете въпроса някъде в средата на писмото, работодателят ще продължи да чете по-нататък и може да забрави какво сте го попитали. А вие не искате това, нали?

Внимание: Използвайте тази тактика премерено и не задавайте прибързани въпроси.

Пример за прибързано зададен въпрос е “Ще ме наемете ли?” Не очаквайте да спечелите работата само благодарение на мотивационното си писмо или автобиография - не става така. Има още дълъг път, който следва да извървите - представянето ви в интервюто за работа.

Защо да не носят успех и на вас?

Примерно мотивационно писмо на български

До                                                                                         Иванка Василева Станева

БТК Мобайл ЕООД                                                                          ул. “Захари Стоянов” № 88

На вниманието на                                                                            гр. Пловдив 4002

Отдел Човешки ресурси vivatel                                                                    тел. +359 (0) 878480753

София “Тотлебен” 8

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с обявата, публикувана в jobs.bg от 05.10.2006, бих желала да ми бъде дадена възможност да започна работа като РЕГИОНАЛЕН МЕНИДЖЪР МАРКЕТИНГ ТЪРГОВСКИ КАНАЛИ - РЕГИОН ПЛОВДИВ (GSM/1834), във вашата фирма.

Както се вижда от автобиографията ми имам осем годишен стаж в отдел Маркетинг и продажби.

Справям се отлично с организирането на работните процеси в екип и при недостиг на време. Работата ми като Супервайзор Маркетингова Информация, Специалист Маркетинг и Организатор по Телекомуникации ми даде възможност да опозная в детайли организационната структура на компанията и вътрешните взаимовръзки между отделните звена. Натрупах опит в ръководенето на голям екип. Познавам в детайли услугите, които предлагаме, както и процеса на предоставянето им до крайните клиенти на БТК. Участвала съм в разработване на процедури и инструкции, които се прилагат при осъществяване на различни дейности в съответните дирекции и звена на регионално ниво:

 • Предложения за повишаване степента на цифровизация в гр. Пловдив
 • Анализ на чакащи неудовлетворени молби за РУД Пловдив
 • Инструкция за разглеждане на новопостъпили заявки за услуги с отговор НТВ
 • Участие в технически съвети
 • Изготвяне на икономически обосновки за нови строителни и инвестиционни обекти
 • Участие комисиите по разглеждане на молбите за „Откриване на телефонен пост на цена 10 % от цената за откриване”
 • Определяне на месечен лимит на служебните телефонни постове и контрол по спазването му
 • Издаване на „Бизнес указател Пловдив и района 2004”

За мен ще бъде удоволствие да стана част от екипа на вашата фирма утвърдила се като една от най-престижните GSM оператори у нас.

Амбициозна и дисциплинирана съм и се надявам да допринеса за издигане на авторитета на фирмата.

Готова съм за разговор в удобно за Вас време.

Прилагам: автобиография, копия от дипломи за завършено висше образование и три препоръки

10.10.2008г                                                                          С уважение:

Пловдив                                                                              Иванка Станева

Примерно мотивационно писмо на английски

To                                                                                         Ivanka Vasileva Staneva

BTC Mobile Ltd.                                                          88 “Zahari Stoyanov” Str.

To the attention of                                                             Plovdiv 4002

Section “ Human Resource” Vivatel                        tel. +359(32) 644747 (0878)480753

Sofia, Totleben  8

 

Dear Sir/ Madam,

In connection with the job advertisement published in jobs.bg dated 5th October 2006 I would like to be given the opportunity to start work as REGIONAL MANAGER MARKETING COMMERCIAL CHANNELS - REGION PLOVDIV ( GSM/1834) in your company.

As you can see from my CV, I have eight years experience in Section Marketing and sales.

I successfully handle the organization of the working processes in team and under time pressure. My job as Supervisor Marketing Information, Specialist of Marketing and Organization in telecommunications gave me the opportunity to get familiar in details with the organizational structure of the company and the interior connections between the separate units. I gained experience in managing big team. I am familiar in details with the services you offer and the process for bringing these services to the final clients of BTC. I have participated in the development of procedures and instructions that are applied in the implementation of different activities in the respective departments and units on a regional level.

 

 • Offer for the increase of the degree of digital telephone exchanges in Plovdiv
 • Analysis of pending unsatisfied requests for Regional Department Plovdiv
 • Instructions for considering of new applications for service with reply NTB.
 • Participation in technical councils.
 • Preparation of economic arguments for new constructional and investment projects.
 • Participation in the Committees for considering the applications for “Opening a telephone post at a price 10% of the actual price for opening”
 • Determination of the monthly limit of the official telephone posts and control on its observation.
 • Issuance of the “Business Guide for Plovdiv and its region 2004”

It will be pleasure for me to become part of the team of your company that has established itself as one of the most prestigious GSM operators in our country.

I am ambitious and disciplined and I do hope to contribute to the increase of the excellent reputation of your company.

I am available for an interview at your convenience.

I have attached the following documentation: CV, copies of diplomas for completed higher education and three recommendations.

10th October 2008                                                                Sincerely yours,

Plovdiv                                                                                 Ivanka Staneva

ПРЕПОРЪКИ

Автор Anton Ivanov

Общи положения

Препоръките. Или както преди ги наричахме, характеристики. Няма да се спускам в полемика кой термин е верен, лично аз предпочитам препоръка.

В западния свят (с изключение на САЩ) предоставянето на препоръки е доста разпространена практика със сравнително стандартизирана процедура.

Американците, типично практични, доста често отказват да предоставят препоръки поради нарастващия брой на заведени съдебни искове от страна на бивши служители поради незадоволителни препоръки от страна на работодателите.

Изискват се най-вече при подбор на кандидати за ръководни длъжности, но е добре да бъдете подготвени за всякакви ситуации.

В България препоръките се предоставят в две форми – писмена и устна. Обикновено те имат малко или почти никакво влияние при вземането на крайното решение за назначаване. Това е валидно особено когато се кандидатства в българска компания. Някои тук биха подшушнали “Ами ако устната е подплатена с нещо сухо?” Но сега говорим не за такива случаи, против тях се бори цял свят и аз неведнъж съм се сблъсквал с изискване за такива “препоръки”, но не съм се поддавал. Така че от тях нека в момента се абстрахираме.

Най-подходящите препоръчители са:

Бивши работодатели – Мениджър “Човешки ресурси”, Генерален директор или пряк ръководител. Не се приемат добре препоръки от редови колеги.

Бивши или настоящи преподаватели – обикновено препоръките от преподаватели са подходящи за току-що завършили или хора в началото на професионалното си развитие. Когато сте преминали стаж, учебен проект и т.н. винаги се опитвайте да получите препоръки при успешно приключване на заданието

Публични фигури – препоръки от добре известни публични фигури, които са Ваши познати, съветници, обучаващи, клиенти и т.н.

В България работодателите се отнасят с по-голям респект към препоръките от чужденци.

Наблюдават се две крайности на пазара. Много позитивни писмени препоръки, често подготвени от самите кандидати и описващи ги, като хора без каквито и да е недостатъци и негативни, обикновено устно предоставяни препоръки (въпреки, че служителят може да е работил за компанията повече от 5 години).

Най-добрата форма на препоръките е устната, особено когато е “очи в очи”: директният контакт оказва по-голямо влияние. Но писмените не изключват устните, дори обикновено се съвместяват – новият работодател търси старият за да се убеди лично в истинността на препоръката.

Стандартните изисквания за препоръка

Документът трябва да започва с името на автора и неговата длъжност. Това обикновено е бившият шеф или мениджърът по персонала на предприятието. Той трябва да посочи по какъв повод познава човека, когото препоръчва, функцията на препоръчвания във фирмата, времето, през което са работили заедно.

Следват същинските оценки за кандидата. казаното в препоръката трябва да бъде подкрепено с факти или примери. Внимавайте обаче те да не направят характеристиката прекалено тежка. Добре е да се отбележат по-важните задачи, с които препоръчваният се е справил през посочения период. Това могат да са например участия в по-отговорни проекти, презентации на фирмата на важни форуми, евентуални награди.

Документът трябва да съдържа също отговор на въпроса защо служителят е напуснал фирмата, която го препоръчва. желателно е авторът на препоръката да посочи също за какви длъжности е подходящ кандидатът. Завършва се с името и подписана пишещия, неговия телефон и адрес за контакт.

Препоръките не трябва да са дълги. Телеграфно кратките документи пък създават впечатлението за отбиване на номера, Според консултанти по персонала стандартната препоръка не бива да надхвърля една и половина машинописни страници.

Обикновено препоръките трябва да имат следната структура:

Въведение – от колко време и в качеството на какъв референта познава кандидата

Съдържание – обективен и задълбочен анализ на личността и свързаните с работата характеристики на кандидата; в препоръката следва да се посочат не само положителните характеристики, но и областни на развитие на кандидатите, така че препоръката да звучи достоверно

Заключение – включва препоръката на референта за наемането на кандидата

Понякога компаниите имат стандартизирани форми за предоставяне на препоръки, които се изпращат директно на референта.

Писмо за искане на препоръки

Тук май няма какво да се обяснява. Такова писмо май има смисъл единствено в много големи компании, които държат на документо-оборота. Навсякъде другаде е нормално да познаваш работодателя си или човекът, който да ти напише препоръката и лична устна молба е достатъчна.

Ако сте стигнали до писане на писма, не ви завиждам.

Но все пак, ето един образец на такова нещо:

 

 

 

 

Христо Иванов
бул. "Горнобански" 34
София 1632
Тел.: 088 88 88 88
E-mail: iceto@mail.bg Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

11 септември 2002
Иван Иванов
Изпълнителен директор
Пепси и други”- ООД

 

 

 

Уважаеми г-н Иванов,

С настоящето писмо бих искал да помоля за Вашето съдействие при кандидатстването ми за работа в областта на разпространението на безалкохолни напитки.

В момента кандидатствам за длъжността “Марчъндайзер” на голяма международна компания, производител на безалкохолни напитки. Бях поканен на два кръга от интервюта и като трети етап от конкурса бях помолен да представя препоръки от предишни работодатели.

За мене работата ми в "Пепси и други”- ООД е изключително ценен опит, заради професионалните знания и умения, които придобих, личното развитие и резултатите, които постигнах. Поради тези причини, ще се радвам, ако предоставите референция за моето представяне като “Мениджър връзки с клиенти” на "Пепси и други”- ООД

Ще Ви бъда благодарен за Вашето съдействие по този въпрос.

 

 

С уважение,

 

 

 

/Димитър Аврамов/

 

 


Работодателски хитринки – кодираният език на препоръките

Следват извадки от един ценен материал както за ръководители, така и за наемници – автор му е Екатерина Попова и е публикуван във вестник “Капитал”:

“От миналата пролет кодексът на труда позволява на работниците и служителите да искат от шефа си препоръка, когато напускат, и задължава работодателя да я даде. При това тя трябва да бъде "обективна и справедлива" - твърде пожелателни и размити понятия, които могат да се тълкуват по най-разнообразни начини.

За разлика от България характеристиката е задължителна част от документите при кандидатстване за работа във всички държави с добре развит трудов пазар, фирмите я изискват, особено когато става дума за наемане на специалисти. В Германия например препоръките се използват масово и за писането им дори са изработени неофициални "вътрешни правила"

Не говорим за формалните елементи, които трябва да съдържа една препоръка. Те са стандартни, приличат си в почти всички страни и са описани в съответните местни закони и правилници.

Става дума за кодирания език, познат и употребяван единствено от мениджърите по персонала, за да разменят помежду си наистина обективна информация за конкретния работник или служител. Задачата на този език е да изразява негативно мнение с изрази, които в нормалното общуване се смятат за позитивни. Ето защо в препоръките трябва да се чете между редовете.

Добрите думи са задължителни за всяка характеристика, дори за най-лошата. Стритият смисъл се крие в тяхното подреждане и във вмъкване-то на иначе съвсем незначителни "панделки". В германската система например има няколко стандартни формулировки, които трудно се различават помежду си, но означават конкретна оценка на качествата на въпросния служител по шестобалната система. Чрез "професионалния шифър" шефът по персонала може да изтъкне отделни факти от поведението на напускащия служител, които да го оставят без работа години наред. "когато става дума за опасен синдикален лидер, който е създавал много проблеми в предприятието, обикновено се пише: "Той притежава големи способности да мотивира хората и много ангажирано се застъпва за своите колеги", посочи д-р Байроптер. Лентяите и гуляйджиите пък се познават по формулировката: "Със своята общителност той допринасяше за повишаване на настроението сред колектива и за подобряване на производствения климат." Има също стандартни фрази за женкарите и кръшкачите.

В повечето случаи негативен подтекст има и наблягането на лоялността на служителя и способността му да пази фирмените тайни. Това обикновено означава точно обратното. При счетоводителите и касиерите е задължително да има поне едно изречение за тяхната честност. Ако то липсва, трябва да имате едно наум.

Кодираният език не е само любезен начин "да направиш мръсно" на напускащия служител. Той има и друга, съвсем практическа задача - да защитава работодателите от съдебни дела. Защото в Германия има немалко случаи, в които работници или служители съдят бивши шефове зареди лоши препоръки

Подсъдно е обаче и обратното поведение - ако шеф даде на бившия си служител твърде добра оценка, само и само да се отърве н от него. Тогава подведеният от документа нов работодател може да даде стария под съд за съзнателна заблуда и да иска от него обезщетение за причинени щети.

Съзнателно или не, българският закон не предвижда никакви санкции за лъжлива характеристика. Ето защо у нас мениджърите по персонала винаги си имат едно на ум, когато четат препоръките на кандидата за работа. Техните колеги на Запад също никога не си съставят мнение за човека отсреща само по представените от него характеристики. Защото не са редки случаите, когато предишният началник нарочно дава отрицателна характеристика ако служителят напуска против волята му, за да отиде в конкурентна фирма при по-добри условия и за повече пари. Ето защо квалификациите в препоръката трябва да се обсъдят и лично с двете страни - с бившия работодател и с кандидата.

Не всички бивши шефове са готови да говорят, но добрият мениджър по персонала обикновено намира начин да получи необходимата му информация от предишното работно място. В случая е важно всичко, не са за подценяване дори на пръв поглед незначителните случки или дребните детайли за взаимоотношенията с бившия служител.

Така че не се предоверявайте нито на добрите, нито на лошите думи в препоръката. И в двата случая могат да ви заблуждават.

Практически наръчник - кодовете с “ключ”

Кодираният език в препоръките, използван в Германия, е усъвършенстван до такава степен, че може да дава оценка по шестобалната система с почти незабележими промени във формулировките. Ето как:

„Винаги сме били изключително доволни от начина, по който ... изпълняваше поставените му задачи" - Отличен 6

„Винаги сме били доволни от начина, по който ... изпълняваше поставените му задачи" – Много добър 5

„Много сме доволни от начина, по който ... изпълняваше поставените му задачи" - Добър 4

„Винаги сме били доволни от начина, по който ... изпълняваше поставените му задачи" - Добър 3,5

„Доволни сме от начина, по който... изпълняваше поставените му задачи" – Среден 3

„Доволни сме от старанието на....да изпълнява поставените му задачи" - Слаб 2

“... винаги се стараеше да изпълнява поставените му задачи” – Много зле 1

Разбира се, тези формулировки имат и вариации, които обаче изразяват същия нюанс. При шестицата например положителната оценка задължително трябва да бъде придружавана от "винаги" и "изключително". При петицата също е важна комбинацията между поясненията за време и качество, макар и изразени с не толкова силни думи. Ако едно от двете липсва, това автоматично сваля оценката под много добър.

Съществуват й много други възможности за отрицателна оценка, например: "Той с голямо желание се захващаше с поставените му задачи" (...но не ги изкарваше до края), "той схващаше основното и се стараеше да намери правилното решение" (...но в повечето случаи не успяваше), "той се стараеше в рамките на своите възможности" (...но те не са големи), той проявяваше интерес към работата" (...но само толкова).

Ето и някои други стандартни фрази със закодирано негативно значение:

„Той винаги се разбираше добре със своите ръководители", тоест на всяка цена гледа да угоди на всеки началник.

„...Влагаше старание в работата си", тоест топ беше старателен, но не особено кадърен служител.

„Той умееше да прокарва идеите си", тоест той обичаше да налага мнението си.

Важни са не само фразите, а и тяхното подреждане. Например: "Той винаги се разбираше много добре със своите колеги и ръководители.” Тук шефовете са сложени на второ място, въпреки че обикновено се споменават първи. Това означава, че служителят е имал далеч по-добри отношения с колегите си, отколкото с началника.”

Надявам се, този материал също ще ви свърши работа при обсъждането на препоръката с бившия шеф. Ако има такова, разбира се...

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG