Home Икономика Мениджърски проект

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Мениджърски проект ПДФ Печат Е-мейл

Нощният клуб ще бъде елитен, предлагащ забавления, разнообразна музика и богато меню от храна и напитки на достъпни цени. Нашата цел е клубът да бъде достъпен за всички, както за младото така и за по-възрасното поколение. Също така да предлагаме добро обслужване, което да осигури предимство пред останалите нощни клубове. Ние ще осигурим зали с музика за всеки вкус. Менюто ще бъде богато, но на достъпни цени. Ще има от всичко по малко. Атмосверата ще бъде в стил с мизиката в съответната зала. Всяка стая ще има по нещо уникално за нея.

1.1 Основни цели за развитието на този нов клуб са:

-                Да се определи какви финансови средства са необходими за осъществяване на проекта и те да бъдат набавени;

-                Да се определи и закупи мястото където ще се намира нощния клуб и офиса на фирмата;

-                Да се набавят, подготвят и оправят необходимите документи, нужни за легализация на бизнеса, който ще се упражнява;

-                Да се набере необходимия квалифициран персонал;

-                Да се направи проучване и да се открият подходящи сътруднически фирми за извършване на дейността;

-                Да се организира добра рекламна кампания за популяризиране на предлаганата услуга;

-                      Поддържане на контрол на разходите, операциите и паричния поток чрез адекватен и автоматизиран мениджмънт;

1.2. Ключови фактори за успех са:

-                                     Да предлагаме изключително обслужване, което да впечатлява;

-                                     Да предлагаме разнообразна музика за всеки вкус;

-                                     Да предлагаме богато меню на достъпни за всички цени;

-                                     Постоянна атмосфера за забавление и качествен продукт;

-                                     Управление на финансите и паричния поток за увеличаване на капитала;

-                                     Постоянен стриктен контрол на всички разходи без изключение.

2. Бюджет: 

Преди да бъде подадена молба за заем, внимателно ще бъдат проучени всички банки,предлагащи кредит за фирми от малкия и среден бизнес и ще бъде избрана тази банка, която предлага най-добри условия. За помощ при избора на банка, “The Secret” ще се обърне към кредитен посредник, който да предложи експертна помощ при кандидатстването за заем.

За да бъде получен банков заем трябва да бъдат изпълнени някой условия: желаещия кредит трябва да има чисто кредитно минало, да има лични финансови средства, които да вложи в бизнеса, който иска да започне.

След като бъде направена проверка от банката за кредитоспособност на собственика на “The Secret” и бъде одобрен бизнес палана на предлаганата фирма ще бъде отпуснат и исканият заем.

Сумата, която ще бъде набавена ще бъде използвана за:

¨      Закупуване на сграда

¨      Проект и дизайн

¨      Оборудване на обекта

¨      Рекламна дейност

2.1 Легализиране на фирмата

Тъй като “The secret” има един собственик в лицето на Десислава Колева, то фирмата трябва да бъде регистрирана като Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД).

За регистрацията на ЕООД ще бъде наето юридическо лице, което ще се заеме с 

 1. 1. Изготвяне на необходимите документи
 2. 2. Внасяне на всички държавни такси -  такси за   резервация на име и вписване в Търговския регистър.
 3. 3. Внасяне на задължителен капитал за регистрация – 5 000 (пет хиляди) лева

Необходимо за регистрацията е: Ксерокопие на лична карта; уточняване името на фирмата; документ за внесен основен капитал; личното присъствие на заявителя.

Срок: от 5 до 10 работни дни. Общо държавни такси и хонорар за регистрация на ЕООД: 600 лева.

3.  Профил на компанията

3.1. Ключови елементи на концепцията на Нощния клуб:

А) Отличителни белези на дизайна

-                                  Клубът ще бъде за 400 (четиристотин) места – за всяка зала по 100 човека;

-                                     Нощният клуб ще бъде от 4 зали, в които ще звучи различна музика:

 • зала едно ще бъде DANCE
 • зала две ще бъде РЕТРО
 • зала три ще бъде ПОП ФОЛК
 • зала четири ще бъде HOUSE, TECHNO AND TRANCE.

Във всяка зала дизайнът и мебелите ще бъдат  в зависимост от музиката, която се пуска в нея. И в четирите зали ще миксират едни от най-добрите диджей в света и ще помагат за доброто настроение на хората.

Б) Местоположение - едно от основните предимства на Нощния клуб пред останалите конкуренти е, че ще се намира в центъра, така че да бъде удобен за всеки.
Другото предимство на клуба, е че ще има паркинг ако някой от гостите реши да бъде с кола.

В) Разнообразни и екзотични коктейли и напитки - изкушаващ бар с аперитиви ще примамва гостите. Менюто ще бъде богато и подобно на това на  първокласни барове.

Г) Изключително обслужване - приятелско и с внимание към клиента. Ще се инвестира в обучение на персонала. Ще гледаме гостине никога да не остават с празна маса. Никога да не чакат. Персонала винаги ще бъде усмихнат, мил и винаги на разположение. Ще имат униформи, които ще бъдат съчетани с всяка зала и ще бъдат удобни за персонала.

3.2.Основаване 

Компанията търси заем за основаване на ново заведение в града.

Необходимите средства под формата на ипотечен кредит са 1 200 хил. лева. Кандидата се нуждае от цялата сума за приключване на проекта. Заемът ще се вложи в изграждането на заведението и закупуването на необходимите материали. Разпределението на разходите е посочено в таблицата


Начален Капитал

Закупуване на сграда

1 000 000

Климатична система

25 000

Озвучаване и осветление

5 000

Оборудване на бара

9 500

Доставки за бара

5 500

Оборудване офис

25 000

Външни рекламни табла

15 000

Лицензи и такси

25 000

Разходи за подръжка

7 500

Интериорен дизайн

65 000

Кухненско преоборудване

12 500

Система за продажби

5 000

Общи начални разходи

1 200 000

4. Описание на стопанската дейност

Появата на нов нощен клуб в централната част на София  е уникална възможност за модерно тематично заведение. Заведението ще се специализира в тематични вечери, и ще предлага богат асортимент от спиртни и коктейлни напитки, бира и вино. Също така ще предлага безалкохолни напитки, а менюто ще се състои предимно от аперитиви с цена от пет до петнадесет лева. Работното време в началото ще бъде от 22:00 до 6:00 ч., пет вечери в седмицата – от вторник до събота.

Допълнителна дейност – през деня залите ще бъдат отдавани под наем на танцови студия – курсове по латино, модерен балет, хип-хоп. Курсистите ще могат да проявят знанията си в тематичните вечери на нощния клуб.

5. Обобщен маркетинг план

Нощният клуб ще заеме площ от 750 до 850 кв.м. Административния офис ще бъде в сградата. Капацитетът на диско клуба и бара е за  400  души. Цялото население на столицата, приходящите, гостите и временно пребиваващите, т.е всички, които търсят забавление са целевата потребителска група, която ще бъде спечелена с разнообразнието от услуги, модерен дизайн, аудио и видео системи и тематични и атрактивни зали и барове.

Анализа на конкуренцията в нашата стратегическа група показва следните основни конкуренти: „Син Сити”, „Ялта Клуб”, „Ретро клуб Ликьор”, „Биат”, „Най Клуб” и др. Основен недостатък на конкурентите тук е по-малкото разнообразие на продуктите, Ние предлагаме четири различни стила музика, събрани на едно място всяка вечер. Най-важното предимство на конкуренцията е, че са утвърдени на пазара. Ние предлагаме  цени, достъпни за всеки  и възможност за адаптация към вкуса на клиента.

Рекламна Кампания

Ключов фактор за просперитета на всеки бизнес освен качеството на предлаганата услуга е и добрата реклама. Нашата фирма ще достигне до потребителите чрез една добре организирана рекламна кампания.

Едновременно с регистрацията на юридическото лице, ще се извърши процедура по избор на агенция за реклама и PR. Използването на професионалисти в тази област ще облекчи работата на собственика и ще гарантира успешното протичане на оповестяването и популяризирането на клуба. По предварително проведени разговори с агенцията ще се наблегне на следните рекламни методи:

-          Рекламни клипове в поне три софийски радио-станции (часове на излъчване според стила на музикалните блокове);

-          Рекламно каре в популярен вестник;

-          Разгласа на откриването с банери в специализирани (според възраст и интереси, и информационно-справочни) интернет сайтове;

-          Рекламни плакати на обществени места (с разрешение на съответните власти);

-          Уведомяване на преса и телевизия за предстоящото събитие;

-          Раздаване на рекламни флаери (до един месец преди откриването от служители на агенцията – симпатични младежи и девойки);

-          Лични покани към известни обществени личности.

Следваща стъпка в рекламната стратегия е създаване на уеб-страница  (интернет сайт) за популяризиране на фирмата и предлаганата от нея услуга, тъй като интернет е най-актуалния метод за намиране на информация, предлагане на всякакъв тип стоки и услуги. В сайта ще присъстват:

-          интерактивна карта;

-          контакти;

-          програма на залите;

-          фото-галерия;

-          меню;

-          страница за обратна връзка.

Откриването на клуба ще се състои с грандиозно парти, което само по себе си ще направи реклама на фирмата ни със своя мащаб и качество.

Партито ще стартира като вечерен прием за отбрани гости – известни лица от шоу-бизнеса и модата, бизнесмени, политици и държавници, и представители на медии. PR агенцията ще изпрати покани 30 дни предварително към потенциални клиенти и правителствени служители. Презентацията ще се проведе в зала „Денс” в сградата на клуба. Храна и напитки ще се предлагат „а ла фурше”. На всички стени с огромни монитори ще се възпроизвежда слайд шоу на представянето.

Тридесет минути след обявения начален час, управителят ще поздрави гостите и новите служители на фирмата с кратко слово. След него ще ги приветства консултантът от PR агенцията.

Акцент на презентацията ще бъде слайд шоуто. В него ще се наблегне на Общата визия, Цветовете, Хармонични комбинации на текст и фон, Шрифт и големина на буквите, Задължителните атрибути, източниците на информация.

Обемът на текста е до 10 реда на слайд – общо 46 слайда.

Ориентираме аудиторията, че представянето е приключило, с отделен слайд накрая и пожелание за приятно прекарване и успешен бизнес.

Вечерта продължава с лични контакти между гостите, управленски състав и служители, с храна, напитки и танци.

Добре организираното тържество за откриването, мащабно отразено в медиите ще направи една наистина успешна реклама, както сред обикновените хора, които ще гледат по телевизията или ще четат за него по медиите, така и сред по-известните личности и сфери в България, на които често им се налага да организират вечери и партита. Удоволетворени от това, което са успяли да видят и усетят на откриването на клуба, те може да поискат услугите ни при нужда от експертно организиране на парти.

За популяризиране на услугата  и реклама на фирмата “The Secret” ще вложи сумата от 12 хил.лв., които ще се разпределят, както следва:

-          за реклама преди откриването – 1500 лв.

-          за тържество по откриването – 10 000 лв.

-          за създаването и едногодишен абонамент по поддръжка на уеб-сайт – 500лв.

7.  Очаквани Резултати

Нощния клуб “The secret”  се надява да постигне един наистина голям успех в тази сфера. Надяваме до две години след стартиране на бизнеса си да сме се утвърдили на пазара и да сме една от водещите фирми в тази област. Надяваме се, че търсенето  ще нарасне, така, че на седмица да организираме поне по три частни партита и всички те да са на високо ниво. Надяваме се качеството на предлаганата услуга да се подобрява постоянно, клиентите ни да са доволни от нас, така че при организиране на следващи партита от тяхна страна, ние да сме партньора, към който да се обърнат.

Очакваме възвръщаемост на вложените пари още през периода на първите две години и в следващите увеличаване на приходите и разширяване на бизнеса. При голям успех ще се създаде верига от клубове в по-големите градове в България.

** На базата на капацитет от 400 души.

8. Управление

Управленският екип е изключително сплотен и споделя една обща визия: да осигури едно неповторимо, забавно преживяване и изключителен сервиз.

По отношение на подобряване на чуждоезиковото познание на персонала е възможно годишно организиране на езикови курсове или изпращане на служители на такива.

Възможно е приемането на мерки в областта на стимулиращото възнаграждение, осигуряване на почивката на най-добрите служители, планиране на кариерата и пр.

Безспорно доброто обслужване е екипен процес, при който коректното взаимодействие между служителите е гаранция и предпоставка за успех. За това фирмата трябва да се стреми да работи към повишаване на нивото на екипност, чрез организиране на съвместни мероприятия – отбелязване на празници, възлагане на колективни задачи, стимулиране на чувство за принадлежност към фирмата.

Обучението на персонала е много важно за осигуряването на ефективен контрол. Екипа трябва да е обучен да се справя с различни проблеми – независимо от източника на проблема, служителите трябва да бъдат обучени да се справят със ситуациите по подходящ начин, като никога не забравят, че основно задължение е да направи престоя на госта възможно най-приятен и спокоен. За това е нужно да притежават специфични умения – спокойствие, отзивчивост, тактичност, дискретност, съчувствие, толерантно отношение към гостите, находчивост, коректност, висока отговорност.

За да осигури персонализирано обслужване клуб „The Secret” трябва да съобразява непрекъснато технологията си на обслужване с постоянно променящите се интереси и желания на своите клиенти.

Без да се омаловажава автоматизацията на обслужване, може да се заяви, че нито един компютър не може да разбере по погледа или по интонацията на госта неговите предпочитания и нужди. За това се препоръчва ръководството да окуражава творчеството, което подобрява обслужването и увеличава конкурентоспособността.

За да се осигури непрекъснатост на процеса на обслужване  и да се поддържа постоянно качество на услугите е необходимо 24 часово присъствие на персонала по поддръжката и сигурността.

Навлизането на по-силни конкуренти може да бъде преодоляно, чрез нови инвестиции в материалната база, обзавеждането, човешкия ресурс, чрез разширяване спектъра на допълнителните услуги, но без да се излиза извън рамките на идеята и приетата мисия.

Материалната база може да бъде добре поддържана само при наличието на перфектна комуникация между управител и обслужващ персонал. Така се повишава едновременно и оперативността и контрола върху персонала.

Зад цялата технология по обслужването на гостите в клуба се крие един голям и сплотен екип от хора. Всъщност човешкия фактор е основополагащ, тъй като хората са тези, които “произвеждат” услугата. Предвижда се заведението да бъде управлявано, чрез така наречената линейна структура. Планираната схема на управление изглежда така:

8.1. Набиране на Персонал

Персонала ще бъде нает след продължителни интервюта за работа, така че да се наеме един наистина работоспособен и квалифициран екип.

УправителТази роля ще се изпълнява от собственика на фирмата. Главния мениджър ще се занимава с посрещане на потенциалните клиенти, обяснение на дейноста и услугите, които предлага фирмата, предимствата, които има пред останалите фирми предлагащи тази дейност. Заплата 2000 лева.

СупервайзорЩе се занимава с изготвянето на документацията, подготвяне на договорите и с бюджета. За него задължително условие е завършване на висше образование в областта на туризма, чисто съдебно минало, компютърна грамотност и владеене на английски език. Изисква се минимум 3 години стаж на подобна позиция. Да умее да анализира и планира, да работи в екип, да е инициативен, гъвкав и отговорен за новости, да е способен да взема решения и да поема риск и отговорност. Заплата: 1500 лева.

Секретарка Тя ще работи на постоянен договор с фирмата. Ще се занимава с подреждане и архивиране на кореспонденция и информация, обслужване на офис-техника (телефон, факс, копирна машина), примане и предаване на съобщенния, като изисквания за кандидатстващите за тази длъжност ще са: добро владеене на поне един език, компютърна грамотност - офис приложения, комуникативност, приятен външен вид и завършено поне средно образование. Заплата: 800 лева.

Сервитьорки и барманиЩе бъдат наети общо 16 лица – 12 сервитьори и 4 бармана. Те ще са на постоянен договор и главна тяхна задача ще е обслужване на клиентите. Необходимо е да имат средно образование, да владеят поне един чужд език, добра обща култура, добра комуникативност, физически издръжлив, способност да работи в екип. Изисква се опит в тази сфара и минимум две години стаж на подобна позиция. Заплата: 1000 лева.

Диджей Той е човек, който избира и пуска музика - най-често клубна, поп или диско, за пред публика.. Поради причината, че тази длъжност е много важна в тази сфера на услуги, в която работим ние кандидатстващите за тези места ще бъдат наети само при условие, че имат опит в тази сфера и трудов стаж поне 2 години. Запалата: 1200 лв.

Админстратори – тези лица ще изпълняват финкциите на салонни управители, които пряко ще контролират и координират работата в четирите зали. Ще бъдат подбрани четири лица с завършено  висше образование или колеж в областта на туризма, чисто съдебно минало и владеене на английски език. Изисква се минимум 2 години стаж на подобна позиция. Заплата: 1200 лева.

Обслужващ и помощен персоналТози персонал се състои от две лица охрана на входа и осем лица охрана по залите. Заплата 800 лв.

Служител подръжка -  За този служител се изисква средно или специално в областта на техниката и поддръжката, да е високо отговорен, да е работил поне 2 години като техник по поддръжка. Заплата 600 лева.

Друг вид наемен персоналОсвен задължителния за всяко пари и описан по-горе персонал, в зависимост от тематиката на тържеството, което се организира могат да бъде наемани и други лица занимаващи се с развлечението на клиентите и техните гости. Затова при желание от страна на клиентите фирмата ще има връзка и ще наема музиканти и музикални изпълнители,  водещи и т.н. На тях ще им се заплаща спрямо хонорара, който са си определили и е бил одобрен от клиентите на нашата фирма.

Въз основа на изложените позиции, длъжностни характеристики и трудови възнаграждения може да бъде пресметнат годишния разход по производствения персонал:

-                    собствен персонал – 38500*12 = 462 000 лв.

-           услуги от външни фирми (счетоводство, PR, реклама и маркетинг, СОД  и др.) –24 000 лв.

Общо годишни разходи по производствения персонал – 486 000 лв.

8.2 Избор на доставчици

Алкохолните и безалкохолните напитки е необходимо да се доставят в клуба, като се договарят големи количества със значителна отстъпка. Заявките ще се правят ежедневно.

Системата за разплащане е следната: при получаване на стоката се плаща в брой, независимо дали фирмата се явява купувач или клиент.

Предимство е наличието на голям брой алтернативни доставчици в бранша, чиито цени и условия за дистрибуция са аналогични.

Фирмата ще ползва услугите на рекламна агенция, като окончателното решение за вида на рекламата и избора на медията се взима от управителя.

8.3 Финансов план

Долупосочените таблици и графики илюстрират планираните финансови резултати.

Финансовият план зависи от важни предпоставки, повечето от които са посочени по-долу.

Ключовите предпоставки са:

- Мениджърските умения ще нарастнат през годините. Така нарастващите разходи през петгодишния период ще доведът до повишаване на годишния паричен поток.

- Очаква се постоянно популяризиране на нощните клубове и  нарастващо търсене на този тип тематични заведения.

Основни Предположения

Година

2010

2011

2012

 

Краткосрочен лихвен процент

9.75%

8.50%

8.25%

 

Дългосрочен лихвен процент

7.80%

7.80%

7.80%

 

Данъци от печалбата

10.00%

10.00%

10.00%

 

Държавна политика: През последните години бяха въведени някои операции с цел излизане на бизнеса от сенчестата икономика: въвеждане на касови апарати, окончателен годишен (патентен) данък, намаляване на данъчните ставки и повишаване на необлагаемия минимум.

Очаквана Печалба и загуба

Финансовите разчети са анализирани на седмична база за очакваните приходи и разходи, изчислени за 45 седмици в годината (52 седмици в годината и 7 седмици резерв), при отчитане на сезонни колебания, официални празници, текущи ремонти, допълнителен резерв и др.

В програмата на клуба са заложени тематични вечери и различни отстъпки от цените на куверта – вечери, без вход дами, за кавалери и фирмени мероприятия.

Про форма баланс на печалба и загуба

 

Година

2010

2011

2012

 

Продажби

2 598 165

2 857 982

3 200 939

 

Разходи за продажби

854 902

940 393

1 053 240

 

Брутна печалба

1 743 263

1 917 589

2 147 699

 

Брутна печалба %

67.10%

67.10%

67.10%

 

Разходи

 

Заплати

462 000

485 100

509 360

 

Разходи - Маркетинг и продажби, и други

34 000

25 200

26 500

 

Амортизация

88 600

88 600

88 600

 

Лихви по кредити

94 800

94 800

94 800

 

Данъци и такси

58 000

58 000

58 000

 

Комунални услуги

66 000

67 300

68 600

 

Застраховки

93 500

93 500

93 500

 

Наем – кетериг,изпълнители

65 500

65 500

65 500

 

Осигуровки

84 546

88 773

93 213

 

Други

45 000

45 000

45 000

 

Общо операционни разходи

1 091 946

1 111 773

1 143 073

 

Необложена с данък печалба

651 317

805 816

1 004 626

 

Извънредни разходи

20 000

20 000

20 000

 

Данъчни такси

63 132

80 382

98 463

 

Нетна печалба

568 185

705 434

886 163

 

Нетна печалба  / Продажби

21.87%

24.68%

27.68%

 

Очакван счетоводен баланс

Счетоводният баланс показва здрав и устойчив растеж на  собствения капитал и силни финансови позиции.

Про форма Счетоводен баланс в хил.лева

Година

2010

2011

2012

Активи

Дълготрайни активи

-Сгради

1 000

960

920

-Оборудване

200

180

170

Общо дълготрайни активи

1 200

1 140

1 090

Краткотрайни активи

-Пари в наличност

388

732

695

-Вземания /гаранции/

80

80

80

-Материални запаси

142

166

188

-Други КТА

25

25

25

Общо краткотрайни активи

635

1 003

988

Общо активи

1 835

2 143

2 078

Пасиви

Собствен капитал

-Внесен капитал

5

5

50

-Привлечен капитал

1 200

1 200

900

Текуща печалба

-Неразпределена печалба

168

173

-Текуща печалба

568

705

886

Общо собствен капитал

1 773

2 078

2 009

Текущи задължения

-Към персонала

38

40

42

-Други

24

25

27

Общо текущи задължения

62

65

69

Общо пасиви

1 835

2 143

2 078

Диаграмата илюстрира движението на паричния поток и очакваните печалби.

Очакван паричен поток

Про форма на паричния поток в хил.лева

Година

2010

2011

2012

Парична наличност

-

388

732

Постъпления

-от оперативна дейност

2 598

2 858

3 201

-свързани с дълготрайни активи

1 200

- от внесен основен капитал

5

Общо постъпления

3 803

2 858

3 201

Плащания

- за оперативна дейност

1 553

1 385

1 505

-свързани с трудови възнаграждения

547

574

603

-при разпределения на печалби

400

655

-свързани с дълготрайни активи

1 200

40

60

-свързани с получени заеми

95

95

395

-други

20

20

20

Общо плащания

3 415

2 514

3 238

Нетен паричен поток

388

344

(37)

Парична наличност

388

732

695

9. Изводи

Основните задачи, които стоят пред “The Secret” в настоящия бизнес план, са свързани с утвърждаването на нов нощен клуб в центъра на столицата.

Потенциални силни страни на организацията:

 • Компетентност на управляващия  екип в правното регулиране, засягащо организацията и в подбора на рекламата.
 • Адекватни финансови резултати на фона на икономическата обстановка в страната (конкурентоспособност на организацията по отношение на разходите).
 • Добре определена пазарна стратегия.
 • По-ниски разходи, по-добра реклама от конкурентите.

Потенциални слаби страни на организацията:

 • Проблеми с бързината на обслужване в пиковите часове.
 • Липсата на достатъчно контрол върху обслужващия персонал.
 • Наличие на конкуренция на заведения от същия тип.

Потенциални външни благоприятни възможности за организацията

 • Възможност да обслужва различни групи потребители: столичани и гости на София.
 • Отпадане на бариери за търговия с чужди пазари т.е. стабилна обстановката в съседните ни страни и установяването на една от четирите свободи на ЕС – свободно движение на стоки – улесняват доставките.

Потенциални външни заплахи за организацията :

 • Неблагоприятен валутен курс.
 • Нестабилна макроикономическа обстановка по време на и след изборите.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG