Home Икономика Индустриален бизнес и предприемачество(1)

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Индустриален бизнес и предприемачество(1) ПДФ Печат Е-мейл

І. История на фирмата.

Фирма "Пармаш" АД Сливен е основана на 27 август 1990 година, тогава като еднолична фирма, а днес акционерно дружество. Основната дейност на новосъздадената тогава фирма е производство и продажба на детски колички, декоративни цветарници и масички за гладене.  Осигуряват се необходимите за целта машини и съоръжения. Използването на опита на собственика, като началник на цех в машиностроително предприятие в Сливен и традициите на семейството в търговията с платове допринася за успешното започването на производството. Произвеждат се различни модели зимни и летни детски колички и няколко вида маси за гладене и цветарници. Няколко месеца след създаването на фирмата пазарното търсене на подобен вид стоки все още не е достатъчно голямо за да осигури оптимално натоварване на машините и оборудването. Собственика и мениджър по това време решава, че очакванията му за реализацията на продукцията не са оправдани и, че се налага да бъде разширено основното производство на фирмата, като обаче се използват вече закупените по-рано машини. След проучване на пазара и на конкурентите в пазарната ниша се взима решение за производство на домашни потреби, тръбна мебел и дървена дограма.

При основаването на предприятието персонала наброява не повече от 10 човека. Намира се в покрайнините на Сливен. От 10 години се намира на територията на едно от предградията на Сливен (бивше ДЗС), което днес  е част от индустриалната зона на града. Производствената площ тогава е в рамките на около 500 кв. м. и представлява старо хале за ремонт на селскостопанска техника. Придимствата на тази площадка са:

1. Има създадена готова сграда, която може да се използва за производствено помещение.

2. Има прекарано електричество и питейна вода.

3. Има осигурен градски транспорт, който може да се използва от работниците.

4. Намира се в голаяма близост до централен път (София-Бургас).

5. В същия район има ЖП гара.

Всичко това спомага за нормалното функциониране на предприятието и пласментните му възможности.

ІІ. Предприятието днес.

Не получих информация за точния размер на дълготрайните активи на предприятието, но персоналът му по време на стажът ми там беше вече 94 души постоянно наети. В зависимост от получените поръчки той временно може да надхвърли 120 души. По този критерий предприятието може да бъде отнесено към средно големите.

С течение на времето са били построени един нов склад и четири нови цеха и сега производствената площ вече надхвърля 2000 кв. м.

Производствения потенциал на предприятието е много голям за неговите размери. Закупени са съвременни машини с цифрово програмно управление (ЦПУ) и с висока производителност и качество. Много от тези машини са произведени от световни лидери в тази област. Това оборудване гарантира осигуряването на големи сериини производства за  всеки избран продукт.

За кадровото осигуряване на предприятието е спомогнал факта, че Сливен има традиции в машиностроенето и има професионални училища които подготвят подходящи кадри. Кадровата стратегия на фирмата е да се използват работници и служители които постепенно са приели тяхната  фирмена култура.

На този етап в предприятието се инвестира много. Освен за купуването на производствените мощности се влагат много средства за подобряване на фирмената култура, подобряване на квалификацията на персонала и подобряване на имиджа на фирмата.

ІІІ. Продуктова структура на предприятието.

Днес в "Пармаш" АД се произвежда голям асортимент от стоки.

Произвеждат се стоки за бита от пластмаса, метал и дърво (домашни потреби, тръбна мебел и дървена дограма).

В делът на домашните потреби се включват различни пластмасови прибори за хранене, стилажи за обувки и стилажи за чинии, кошници, саксии и други.

В тръбната мебел произвеждана от фирмата се включват:

1. Цветарници, при които има изключително голямо разнообразие от модели и размери (над 30 модела), дори и модели по поръчка на клиентите;

2. Различни модели стилажи за чинии, за обувки, сушилни за дрехи (предназначени за употреба в домашни условия и на открито);

3. Рафтове, стилажи за търговски обекти (за монтиране на стени и за пода, хоризонтални и вертикални);

4. Масички за гладене, масички за телевизор, за телефон, разтегателни столове, закачалки за дрехи (вертикални и за монтиране на стена).

5. Дървена дограма (врати и прозорци - различни модели).

6. Произвежда различни детайли за продукцията на машиностроителни предприятия.

ІV. Характеристика на организационната и производствена структура на предприятието.

По търговския закон фирма Пармаш функционира като акционерно дружество.

На най-високата позиция в йерархията на предприятието стои изпълнителният директор.

Структурата на фирмата е организирана по отдели и те са следните:

1. Финансово-счетоводен отдел.

2. Производствен отдел.

3. Технологичен отдел.

4. Отдел пласмент.

5. Отдел маркетинг и развойна дейност.

6. Личен състав.

Повечето от отделите са съвместени в един и всички служители са сътрудници на изпълнителния директор

Другото разделение на фирмата е по производства и цехове.

1. Метални изделия.

2. Пластмасови изделия.

3. Изделия от дърво.

Цехове:

1. Цех заготовки.

2. Стругарски цех.

3. Бояджииски цех.

4. Монтажен цех.

5. Дърводелски цех.

6. Цех за пластмасови изделия.

Фирмата има организатор по производството, началници на отделните цехове, технолози.

Броят на административния персонал във фирмата е максимално занижен.

За транспорта предприятието разчита на собствени камиони, но също и на услугите на транспортни фирми.

Част от продукцията се реализира в България, като почти изцяло се разчита на търговци на едро, но се извършва и голяма експортна дейност в чужбина (Италия, Гърция и др.).

Материалите (тънкостенни метални тръбички, листова стомана, калибрована стомана, метални профили, чамов дървен материал, полиетилен, гранулат за пластмасови изделия), които се използват в производството са предимно български, но голяма част от консумативите (бои, лакове, инструменти) са от ренумирани световни производители.

Видове операции, които се извършват в производствения процес на предприятието:

  1. Рязане.
  2. Огъване.
  3. Струговане.
  4. Фрезоване.
  5. Заваряне.
  6. Боядисване.
  7. Монтиране.
  8. Опаковане.

Фирмата работи само със съвременни машини произведени от лидерите в бранша. Използват се металорежещи и металообработващи машини с цифрово-програмно управление (ЦПУ), работещи с много голяма точност и машини за електостатично (прахово) боядисване позволяващи постигане на високо качество и прецизност. Всичко това гарантира производството на поръчаните продукти да бъде в големи серии и количества.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG