Home Туризъм ХАРАКТЕРИСТИКА НА ОБЕКТА НА ИЗСЛЕДВАНЕ

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
ХАРАКТЕРИСТИКА НА ОБЕКТА НА ИЗСЛЕДВАНЕ ПДФ Печат Е-мейл

Характеристика на обекта на изследване

Хотел “Диамант” се намира в центъра курортен комплекс “Слънчев бряг”, отдалечен на 300 м от плажната ивица и е разположен на 6 дка площ (Приложение 1). Построен е през 1968 г., през 2001 г. е приватизиран от фирма “Петров Комерс” ЕООД със седалище град Пловдив, ул. “Белмекен” 8.

Той е четиризвезден – 3 зона, старата част на хотела е четириетажна, а новата – пететажна и  е със специфична П-образна архитектура . Хотелът разполага с ресторант, който е с шведска маса, коктейл-бар, басейн с детски и голям сектор, казино , два магазина  (един, от които е денонощен), фризьорски и козметичен салон, масаж, джакузи, лекарски кабинет, обменно бюро, денонощноохраняем паркинг. Важна придобивка за гостите е клонът на Райфайзенбанк, разположен до входа на хотела.

Гостите са от Англия (чрез туроператорите – Balkan Holidays, Thomas Cook, Global Hotels, Cosmos), Германия (чрез туроператорите – Alltours, Neckermann ), Дания (чрез туроператорите – Balkan Holidays, DUF, Ung Rejs, Tjcereborg ), Швеция (чрез туроператора - Always), Финландия ( чрез туроператора – Tjäreborg ), Полша (чрез туроператора – Open travel ), Русия (чрез туроператора “Ренесанс”) и много други.

Капацитетът на хотела е 606 легла.

От тях - двойни стаи – 576 легла. Комфортът и удобството при престоя на  туристите се гарантира от луксозното обзавеждане на стаите, наличието на телефон  с пряко международно избиране, телевизор и мини бар. Всички санитарни възли са оборудвани  с душ кабина, телефон и стенен сешоар. Терасите са с теракотена настилка, пластмасови маси и столове.

Апартаментите са три на брой – едната от стаите предлага голяма спалня, има също хол, обзаведен с минибар, телевизор и телефон (Приложение 2). Банята е с вана с джакузи.

Хотелът разполага и с 12 студиа с по две легла. Те се състоят от спалня, хол, баня с вана и WC (Приложение 3).

В резултат на преустройство и допълнителен строеж, за лято ’05 хотелът разполага допълнително със 270 легла.

Коктейл – барът  на хотел “Диамант” е модерно обзаведен, климатизиран и предлага на гостите над 100 вида коктейли, а също и торти, пасти и различни видове кафе (Приложение 4).

Допълнителните услуги, които се предлагат в хотел “Диамант” са: пране, гладене, химическо чистене, сейф и обмяна на валута.

Организационната структура на хотела може да се разграничи на следните отдели:

  • Общо управление – определя целите и технологията на работа, отговаря за осигуряването и поддържането на основните функции на хотела. Тук се извършват управленчески дейности като планиране на производството на продуктите и услугите, контрол на качеството, управление на паричните наличности, осигуряване финансови ресурси за ремонт, поддръка, сервиз на инфра- и суперструктура.
  • Отдел “Приемен блок” (производствен отдел) – обезпечава цялостния процес на хотелиерското обслужване. Тук се извършват резервации. Посрещане, регистрация и настаняване на гости, обслужване по време на престоя, оформяне сметките на гостите, инкасиране и отчитане на дължими суми, дава се информация за други служби в хотела.
  • Счетоводно – финансов отдел – занимава  се със счетоводната отчетност, прави анализи на финансовото състояние, изплаща заплати, упражнява финансов контрол.
  • Отдел “Хотелско домакинство” – осигурава хигиената, приятната атмосфера и спокойствието на гостите; занимава се с почистване и поддържане на търговските стаи, служебните и стопански помещения в хотела; отговаря за озеленяването в хотела, за прането на спалното бельо,покривките, пердетата и пр.
  • Отдел “Техническо поддържане и ремонт” – отстранява възникналите електротехничекси, водопроводни и дърводелски повреди в хотела. Грижи се за ремонта и цялостната поддръжка на хотела. Длъжен е да поддържа инфра- и суперструктурата на хотела в изправно техническо състояние, влучително прилежащия към хотела терен, включващ тревна площ с дървета, храсти и цветни насъждения, което да позволява активната икономическа дейност на хотела.
  • Отдел “Материално – техническо снабдяване и контрол” – снабдява всички отдели с необходимите консумативи и материали.
  • Отдел “Туристическо обслужване” – получава резервационните списъци за предстоящите посрещания на организираните туристи. Организира дейнстта по трансферите при посрещането и изпращането им; предава ваучерите на новопристигналите за обработка и фактуриране в отдела.

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG