Home Туризъм Морски туризъм син туризъм

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Морски туризъм син туризъм ПДФ Печат Е-мейл

Морски туризъм /син туризъм/

Българското черноморско крайбрежие е с дължина 378 км. По протежението му са разположени близо 70 плажа, с обща площ около 9 млн. кв. м. Някои от тях са обширни и позволяват на стотици посетители да се наслаждават на топлото слънце, други са малки и спокойни, сгушени в живописни морски заливи с невероятен пейзаж. На много места са се образували стръмни брегове - идеално място за любителите на романтиката, риболова и водолазните спортове...

Водата на Черно море е с ниска соленост. Това, заедно с умерената й температура през лятото (22-24 °С), я прави особено приятна за къпане. Приливите и отливите са незначителни. Тук няма силни водни течения или опасни животински и растителни видове, които да представляват заплаха за здравето и живота на туристите.

Черно море се вливат живописни реки, чиито устия са заобиколени от гъсти и прохладни влаголюбиви гори. Част от тях са плавателни за малки моторни лодки и предлагат на туристите незабравими разходки по течението. Многобройните крайморски езера - лагуни и лимани, са убежище за огромно разнообразие от редки растения и животни, особено птици. В някои от тях са разкрити големи находища на лечебна кал, което, в съчетание със стотиците минерални извори по крайбрежието, нарежда България на едно от първите места в Европа по богатство на балнеолечебни ресурси.

Черноморските курорти предлагат отлични условия за почивка, неизчерпаеми възможности за забавления и вълнуващи предизвикателства.

АНИМАЦИЯТА

След края на двете войни в историята на човечеството светът бързо се съвзема. Наблюдава се развитие и растеж в икономиката, повишаване на жизнения стандарт, необходимост на човека от пътуване и пребиваване извън страната и сивото ежедневие. Така туризмът като отрасъл бързо се развива, но след време предлагането на нощувка, храна и транспорт вече не задоволява потребностите на търсещите отдих. Така започват да се предлагат допълнителни услуги, забави, развлечения, което води до оформянето на анимацията като понятие. Тя бързо намира и извоюва своето място в туристическата индустрия. Анимацията е неделима и необходима част от организационната структура на всяка туристическа фирма или обект. В днешно време тя бележи своя апогей. Ако една фирма иска да успее на пазара и да е конкурентно способна, тя трябва да определи водещо място на анимационната си програма. Все повече туристи търсят развлечения, предизвикателства, пълно удовлетворение от почивката си, т.е. както физическо, така и духовно обогатяване. Също така анимацията е начин да се накарат хората да избягат от ежедневието си. Но не само това, дори да не си помислят за него. Тъй като почиващите разполагат с твърде много свободно време, анимацията помага то да бъде запълнено пълноценно и така туристите остават с приятни и незабравими впечатления от почивката си.

Трябва внимателно да се разгледат резултатите от направе­ната културно-познавателна анимационна програма. При увеличаване броя на участниците се взима предвид наемането на автобус с повече места. Така се намаляват разходите за път. Трябва да се наблегне на анимационната програма, тъй като в повечето подобни мероприятия тя е изключена, защото този вид пътувания са претоварващи с много информация. Така туристите не могат да се съсредоточат добре върху посещаваните обекти и им убягва най-интересното.

Добра перспектива е намаляване броя на забеле­жи­тел­ностите, включени в обиколката, и наблягане на анима­ционните програми. По този начин гостите ще си тръгнат с приятен спомен от пребиваването си в България. Освен това ще се спестят разходи по настаняване на гостите.

Този вид екскурзия е много интересна и ефективна, тъй като се опознава една малка държава в Югоизточна Европа с богато културно наследство, каквато е България, която се намира между два континента и е приела традициите и обичаите на ориента и запада, като е запазила и своята автентичност.

Бъдещето на България е в туризма, тъй като тя притежава прекрасна природа, съчетана с археологически доказателства за отминали цивилизации.

За виното и туризма

Много страни с традиции във винопроизводството предлагат винен туризъм – пътувате, гледате лозя, изби и разбира се най - приятното – дегустирате...

България е страна с традиции във винопроизводството, предимно на червени вина...Някога, знам от стари хора, че дори хората закусвали с попара с вино (сигурно са били весели цял ден...). Тук почти всяко семейство пази технология за правене на вино, която се предава от поколение на поколение... Днес в много от археологическите разкопки, които се правят по нашите земи се откриват разнообразни съдове за вино, които показват, че то е било на почит по тези земи от древни времена...

Един от най-популярните български сортове е „Мавруд”. Това вино е тъмночервено, плътно, тежко, богато на алкохол вино. Най - подходящо за консумация е едва след втората година от производството. Произвежда се в Асеновградския регион.

Ето и някои популярни факти свързани с тази напитка, които сигурно ще ви е интересно да научите:

- Вината според цвета биват: бели, розови, червени.

- Според захарното им съдържание (% ) са: сухи(1-3), полусухи (4-6), полусладки (до 8), сладки(10-17), ликьорни (над20), трапезни(1-8), десертни(8-20).

При дегустация на вината участват: очи, нос, език и устна кухина. За дегустация на вино (без пенливи вина) най - подходящи са тънкостенните чаши с право столче и обем около 150-250 мл, за да има възможност виното да се разклати, да погълне въздух, за да се прояви най – добре ароматът му. Чашите за дегустация се съхраняват на специални места, далеч от миризми и прах, миенето им е с неутрални препарати, а полирането с чисти кърпи без власинки.

При съхранението е задължително бутилките да са легнали, за да се поддържа нормална влага на корковата тапа...

Температурата, при която се съхраняват бутилираните вина е: от 10 до 16 градуса по Целзий.

По - старите вина е добре да бъдат отворени около половин час преди консумация и да се внимава повече, когато се вади тапата, защото може част от нея да се отчупи и да попадне във виното...

Декантиране на виното представлява отделяне на виното от образуваната в бутилката утайка.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG