Home История Хенри 8 и любовта

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Хенри 8 и любовта ПДФ Печат Е-мейл

Обезглавената кралица

„ Ниога не съм смятъл, че е възможно такова страдание за толкова кратко време. Но сега, когато идвам към Вас, болката ми стихва наполовина... Толкова се надявам да се озова някоя вечер в ръцете на своята мила.” Така в края на двайсетте години на XVІ в. крал Хенри VІІІ, женен по това време за Катерина Арагонска, изповядва на млада девойка на име Ан Болейн страстта си към нея, която го разкъсва.

Монархът, написал тези думи, се качва на трона на Англия през 1509г., още ненавършил осемнадесет години. Два месеца по-късно той се оженва за вдовицата на брат си, Кнатерина Арагонска. Дъщеря на владетелите на Кастилия и Арагон, младата жена, която е по-възрастна от съпруга си с шест години е принудена да свикне с извънбрчните му връзки. Дори раждането на син от една от любовниците му  през 1519г., не смущава брака им. Полигамията на краля на Англия би могла да трае дълго, ако той не се влюбва страсто и много по-сериозно в Ан Болейн, и ако тя, за разлика от предишните му фаворитки, не изисква, за да му се отдаде, първо да се ожени за нея.

Заради черните й очи

Кралят и Ан Болейн се срещат през 1525г. След провала на брака на брака, подготвян от семейството й, осемнайсетгодишната девойка е представена в двора. Грациозността и веселият й характер бързо покоряват сърцата на няколко млади благородници, а скоро и кралят попада под чара й. Всъшност, според съвременниците , Ан не е красива, макар да признават, че има прекрасна кестенява коса и блестящи черни коси. Тя пленявала най-вече с ума си. В началото на 1527г. Хенри VІІІ решава да се ожени за нея. За тази цел тряабва да се разведе с Катерина Арагонска. Той е мислил за това още преди да се влюби в Ан Болейн, защото от брака си с Катерина има само една дъщеря (бъдещата Мария Тюдор). Хенри, който иска син, желае да си вземе по-млада жена.

Схизмата

Хенри изпращя Томас Уолси при папата, който трябва да анулира опрощението, дадено от неговия предшественик, за да се ожени за родсвеницата си-жената на своя брат. Но тъй като не иска да предизвика недоволството на могъщия Карл Пети, племенник на Катерина Арагонска, Светият отец протака решението си. През това време в Англия Катерина е  заставена да предаде покоите си на Ан Болейн, която пък недоволна от застоя на нещата, обвинява Уолси в некадърност и предизвиква падането му. Две години след началото на аферата, през 1529г., Хенри VІІІ  не възнемерява да скъса връзките си с папата. Но за да му окаже натиск и да го принуди да отстъпи, той предприема реформиране на църквата в Англия, като се обявява за неин духовен глава. На следващата година, след като Светият отец все още не е отвърнал на молбата му, Хенри решава да предизвика схизма, като затяга контрола над свещеничеството.

Кралица, бързо изпаднала в немилост

През декември 1532г. Ан Болейн най-сетне се отдава на обожателя си. На следващия месец обявява, че е бременна. Това събитие ускорява решението на краля. Ако детето е момче, т.е. бъдещият наследника на трона, то трябва да бъде родено от законна съпруга. Хенри отпразнува тайно брака си с Ан. Той натоварва най-висшата инстанция на английското духовенство, начело с археопископа на Кентънбъри, да произнесе развода му с Катерина Арагонска, което е факт на 23 май 1533г. Ан Болейн веднага е коронясана за кралица на Англия. Но за голямо разочарование на краля, през септември кралицата ражда момиче, бъдещата Елизабет І. Така или иначе, в религиозно отношение границата е презкочена: през 1534г., докато папата произнася отлъчването на Хенри VІІІ заради повторният му брак и развода, владетелят гласува за Акта за върховенство, който създава  англиканската църква и узаконява схизмата с Рим. Две години по-късно, уморен от връзката си с Ан Болейн, Хенри VІІІ започва нова авантюра. Той иска да се ожени за трети път: избранницата се казва Джейн Сиймур. И тъй като не може да анулира така просто предишния си брак, за който полага толкова усилия, той избира да елиминира кралицата. Осъдена за прелюбоделяние и предателство, Ан Болейн е обезглавена в Лонската кула на 19 май 1536г.

Допълнително информация:

Шестте жени на Хенри VІІІ

Бурният темперамент на краля, както и обсебилата го идея да си осигури наследник, защото споменът за войната на Двете Рози е още жив, обяснява множеството бракове на Хенри VІІІ.

Катерина Арагонска (кралица от 1509 до 1533г.)

Дъщеря на Крлете католици Фердинанд Арагонси и Исабел кастилска, през 1501г. тя се омъжва за краля на Уелс, Артур, който умира през 1502г.: така тя е първо снаха на Хенри, преди да стане негова жена. От шестте деца, които ражда на краля, оживява само едно-Мария І (Мария Тюдор или Кървавата Мери).

Ан Болейн (кралица от 1533 до 1536г.).

Бивша придворна дама на Катерина Арагонска, тя ражда само едно момиче на краля: бъдешата Елизабет І. Непопулярна в кралството, тя е осъдена за прелюбодейство и е обезглавена три години след коронясването си.

Джейн Сиймур (кралица от 1536 до 1537г.).

Тя се омъжва за краля на другия ден след обезглавяването на Ан и умира след раждането на сина си Едуард VІ.

Ана Клев (кралица през 1540г.).

Бракът е политически, за да сближи кралската власт с протестантите. Но тъй като кралицата наистина е много грозна, бракът е анулиран още същата година.

Катерина Хауърд (кралица от 1540 до 1542г.).

Идигната от противниковата партия на тази, предизвикала брака на Ана Клев, новата кралица скоро е осъдена и обезглавена.

Катерина Пар (кралица след 1543г.).

Единствната от жените на Хенри VІІІ, която го надживява. Бракът й с краля е трети по ред за нея, а след неговта смърт се жени за четвърти път.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG