Home Психология Музикотерапия

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Музикотерапия ПДФ Печат Е-мейл

Музикалната Терапия: ефективно лечение за аутизъм

Приложение и употреба

През последните години аутизмът придоби широка популярност като съществено усложнение сред децата, което влияе на растежа и развитието им. Предвид по- големия брой деца диагностицирани с аутизъм днес в сравнение с изминалите години са взети мерки за изграждането на терапевтрични програми конкретно разработени за посрещането на нуждите на децата с аутизъм.

Музикoтерапията е услуга която все по често се предлага на децата с аутизъм и техните семейства. Най- значимото приложение на музикотреапията може би е за децата от тази възрастова група, която има най- голям интерс към придобиване на самостоятелност, най- често около три годишна възраст.В този период децата започват да изразяват интерс към самостоятелно изпълнение на задачи и музикотерапията може да подпомогне това чрез овладяване на вербалното изразяване.

За децата с аутизъм придобиването на самостоятелнност и изпълнението на задачите по самообслужване може да не представлява интерес. В резултат много деца с аутизъм са изключително зависими от техните родители във всеки аспект от грижите за тях. Чрез музикотерапията децата с аутизъм могат да се научат не само да се самообслужват, но и също така да оценяват тези задачи като възможност за развиване на форма на независимост.

Аутизмът може да доведе до лесно объркване на задачите и инструкциите при вашето дете и овладяването на самообслужването се превръща в предизвикателство за датето с аутизъм. Посредством внедряване на тези задачи в музика и текст се подпомага детето в изграждане на когнитивни връзки и това да се научи да оценява и изпълнява тези задачи. Чрез детското шоу „Барни и приятели”, много деца се научават да внедряват самостоятелни задачи в техният живот чрез текстовете в него. Същата тази концепция е приложима за деца с аутизъм, които изпитват трудност в изпълнението на същите тези задачи.

Приложение и употреба

Когато се борите да научите вашето дете да изпълнява основните задачи по грижата за себе си като например миенето на зъби, ходенето до тоалетна, дори къпането, може да е необходимо да потърсите помощта на музикотерапевт. Чрез интервенция от музикотерапевт може да усвоите песни и музика изготвени да научат детето ви на тези процеси в дома. Също така музикотерапевта чрез ежедневна терапия може да насочва детето ви по време на тези задачи чрез музика и текст. И макар да изглежда странно да се пеят стъпките на проста самообслужваща задача децата с аутизъм често най- добре възприемат тази форма на учене.

И въпреки че има много варианти за лечение, които се предлагат за деца с аутизъм, музикотерапията прави най- големи постижения в подобряване на научаването на всички деца и специално на тези с аутизъм. Чрез прилагането на текстове и музика към ежедневните дейности децата се научават не само да изпълняват важни самостоятелни задачи, но също така се научават да оценяват самите задачи. Когато търсите лечение за вашето дете с аутизъм попитайте вашият педиатър за услугите на музикотерапевт.

Железопътните диспечери имат полза от релаксираща музика

Релаксацията на работното място- приложение

През последните години са направени много промени в начина, по който железопътните диспечери управляват железопътните линии в рамките на Съединените Щати, което е довело до повишаване на нивата на стрес сред работещите в тази професия. Ако обмисляте кариера като железопътен диспечер е важно да се запознаете с емоционалните и психологически здравни рискове и как биха могли да се отразят на физическото ви здраве в дългосрочен план- дори много преди пенсиониране. Тъй като работното място носи специфичен здравен риск за железопътните диспечери преди да обмислите назначаването си в някоя жп линия ще трябва да попитате за методите и услугите за релаксация докато изпълнявате тази длъжност.

Много жд изпитват здравословни усложнения включващи ссвръхнапрежение (hypertension) чести инфекции на горните дихателни путища и дори често развиват физиологични разстройства включващи депресия и тревожност. Ако се научите да се справяте с тези усложнения предварително ще намалите съществено дългострочните здравословни усложнения но дори по- важно, че това е необходимо за да предотвратите развиването на тези състояния изначално. За да постигнете това ще трябва да поемете лична отговорност за вашето физическо и емоционално здраве.

Бидейки жд е необходимо да се научите как да предотвратите реакцията на вашата лимбична система към свръхстресори в диспечерския офис. За да постигнат това на много жд сега се предлагат услуги за релаксация по време на работа. Една от най- честите услуги за релаксация на жд включва наличието на релаксираща и успокояваща музика по време на работа. Но даже по- важно от това просто да слушате музика на раб място някои жл наемат терапевти по релаксация, които да подпомагат насоченото фантазиране и един вид терапия позната като прогресивна музикорелаксация. Макар тези услуги да не се предлагат на раб място в дисп стая то те често са позиционирани в съседна стая и са достъпни по време на раб почивки.

Релаксацията на работното място- приложение

Ако не намирате музикотерапията или насоченото фантазиране за ефективни за вашата релаксация може би трябва да попитате управляващия екип на жп диспечери за употребата на „тиха кабинка”. Като кабина която предоставя релаксираща шумоизолирана среда много от работещите като жд усещат понижаване на стреса и тревожността като просто си седят на тишина за няколко минути. Още един път това е преедложение което често трябва да бъде поискано преди назначаване и в дългосрочен план предотвратява психологически предизвикани здравословни усложнения коиото възникват от работата в толкова стресираща среда.

Ждиспечерство е възнаграждаваща но високостресираща кариера, ако обмисляте товва като ход на вашата кариера то със сигурност трябва да обсъдите тези методи за релаксация докато сте на такава работа като важен фактор за приемане на назначение в която и да е жп линия. И въпреки че придобивките и възнаграждението първоначално са примамливи в дългосрочен план жпд-во можее да ви струва вашето физическо и емоционално здраве.

Пеене насочено към детето: музикотерапия за изграждане на привързаност на детето

Приложение и употреба

Без значение дали очаквате първото си бебе или скоро сте родили вие разбирате сложността и красотата на аспекта на привързаност който протича между майкаата и бебето. За бащите изграждането на привързаност е също толкова важна тъй като научава детето от гледна точка на двата пола как да се самоутешава, усппокоява и да изразява реч и емоции.

За подхождане към изграждане на привързаност между малкото дете и майката и бащата много детски терапевти и педиатри препоръчват употребата на музикотерапевтични техники. Тъй като пеенето на детето основно произвежда нежни и любящи тонове употребата на музикотерапията по-конкретно пеенето предоставя чудесен начин за привличане на вниманието на бебето, утешава дискомфорта му и създава по- любящо и изграждащо привързаност преживяване.

Често назоваван като насочено към детето пеене, НД, много майки вече въвличат децата си в тези утешаващи и ритмични детси песни дори по времето преди детето да се роди. При близък анализ на майки и бащи, които пеят на бебе, често се наблюдава употребата на повече гласни звуци, гладкото преминаване между тоналности и пеене в по- висок тон от обикновеното. При бащите този метод на пеене често трябва да бъде зачен тъй като пеенето в по- висока тоналност не се изразява така лесно. Пеенето в тези нива е по- насочено към емоционалното състояние на детето и е важно да бъде упражнено, както и да се запознаете с методите на НД пеене.

И колкото и да е трудно да повярвате то вашето дете може да обработва музика и лирична информация на много ранна възраст. Някои терапевти дори вярват че способността на вашето дете да обработва музикалната информация може да започне дори докато е още в утробата. При всички положения, няма съмнения, че здравите деца могат да различават между няколко тона при навършване на седем осем месечна възраст. И въпреки че децата се наслаждават на пеенето на майката или бащата, гласа на абсолютно непозната жена или музикални произведения включващи инструментали и даже мъжки вокал то предпочитанията по принцип са към гласа на майчиното пеене.

Приложение и употреба

Без значение от метода който използвате децата разбират и усещат звуците и музиката на много ранна възраст. Използвайки звученето на вашия глас можете да привлечете вниманието на вашето дете, да го въвлечете в по- смислено взаимодействие и да научите детето си как да изразява емоции и в краен резултат вашето дете ще се научи как да се справя с неговото собствено емоционално благосъстояние. Ако искате да научите повече за музикотерапията и приложенията на музиката в изграждането на привързаност между родител и дете можете да се свържете с местния музикотерапевтичен център във вашия раьон. В много от тези центрове има курсове по насочено към  детето пеене и музика които поущряват по- силно изграждане на привързаност между майката бащата и бебето.

Музикотерапията и ползите й за здравето

„Музиката е езика на човечеството- Хенри Уонгфелоу”

Много вярно. Музиката е не само приятна за слушане но явно също така има и много голяма лечителна сила. Музикотерапията като вид здравна грижа навлиза във все по- голяма употреба . Науката най- накрая успя да достигне до нещо което колективното съзнавано на човеччеството винаги е знаело. „Без  музика животът би бил грешка”

Какво е музикотерапия

Много просто казано музикотерапията е специализираната употреба на музиката за постигането на конкретни лечебни или здравни цели.

Практикуването на музикотерапия се базира на добре изследвани клинични и емпирични доказателства. Не просто случайни доказателства.

Музикотерапията е доказала влиянието си на всички нива на човешкото съществуване- физическо, ментално, емоционално. Считана за експресивна терапия музикотерапията е вече приета за остановена алтернатива за здравна грижа редом с физиотерапия и терапията на професионалните заболявания.

Музикотерапията е също така приета форма на лечение дори от ортодоксалната медицинска практика.

Как влияе музиката

Ако се опитаме да разберем как музиката влияе като леечебна практика в един по- широк непрофесионален подход то отговорът би бил че работи чрез вибрации. Музиката вибрира клетките на тялото. Тези вибрации променят съзнанието на болният човек и го повдигат до ниво на по-добро здраве за да подпомогнат оздравяването. Вярва се че музиката едновременно стимулира хипофизните жлези чиитоо секрети влияят на нервната система и потокът на кръвта. Това на свой ред отключва възможността на тялото да се самолекува.

Ползите от музикотерапията

Ползата от музикотерапията е широка и разнообразна. Изследванията продължават в тази сфера и се откриват все повече нови приложения на музикотерапиятавсе. Музикотерапията е намерила полезни ефекти върху бебета, деца, хора със специални нужди, хора с психични заболявания, хора по време на рехабилитация, хора в хосписи както и на бремените жени и децата им пренатално. Това е доста широк спектър, нали?

Ако трябва да генерализираме и да изкажем ползите от МТ то те биха били следните:

Физически ползи

Успокоява мозъка: човешкият мозък реагира на музика. Ритъмът в музикатаа може да насочи тялото да диша по- бавно и дълбоко, като така успокоява мозъка.

Успокоява сърцето: пулсът и кръвното налягане реагират на музиикалните ритми. Те се повишават или понижават в зависимост от ритъма на музиката.

Облекчава мускулното напрежение: музикот понижава нивата на стресовите хормони и повишава нивата на естествените болкоуспокоителни на тялото в резултат на което се понижава напрежението и освобождава от стрес.

Подообрява моторните умения: мт е известна с това че подобрява движението и невромускулната координация. Често се използва в клиниките по рехабилитация.

Психични ползи

Обостря психичната съобразителност: в зависимост от вида и стила на звука музиката е доказала че подсилва способността на ума да мисли.

Подпомага релаксацията: „Тоз който пее,прокужда своите тревоги.” Музиката пречиства духа от праха на ежедневието.

Подсилва паметта и ученето: музиката подсилва концентрацията и следователно паметта и способността за учене. Използва се широко и с много добри резултати при деца със специфични обучителни потребности.

Повишава продуктивността: ефекта Моцарт показва силни пословични доказателства че ммузиката подобрява концентрацията и следователно продуктивността. Слушането нна музика докато работите или изпълнявате задълженията си показва положително влияние върху продуктивността.

Емоционални ползи

Влияе на човешката емоция: всички ние знаем как филмите и рекламите използват музика за да създадът гоблен от човешки настроения и да извлекът разнообразни чувства- романтика, въодушевление, напрежение, тъга. Детските песнички са още един класически пример за това как музиката говори на емоционалното без помощта на думите. Музиката изразява чувствата и мислите без реч; тя е под и преди говора и над и одвъд думите.

Изразява емоции: музиката изразява звученето на чувствата. Музиката помага извличането на неизразени и репресирани емоцоии.

„Моята идея е че има музика в пространството, музика около нас;светът е пълен с нея и ти просто взимаш толкова колкото искаш.” Вероятно вярно. Музиката е доказала, че е способна да подобрява щастието мира, здравето и продуктивността- нещата от които се нуждаем за нашето благосъстояние.

И въпреки че звучи като панацея за всички състояния е по- добре да познавате процедурата, науката и систематичния метод за слушане на музика така че нейната способност да ни лекува да се приложи по правилния начин. Защо да не слушаме музика която насочва душата и й позволява да лекува нашето тяло и психика!

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG