Home Туризъм Хавайски нощи с дъх на жасмин

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Хавайски нощи с дъх на жасмин ПДФ Печат Е-мейл

Хавайски нощи с дъх на жасмин

На другия край на света, на ръба на Тропика, обгърнати от вълните на огромния Тих океан, се намират вечно зелените и огрени от слънцето Хавайски острови. Тук е събрана красота от цялото земно кълбо.

Безброй плажове с пясък в най-невероятна цветова палитра - от чисто бял до черен като на Карибските острови, гигантски вълни, идеални за сърфинг, наподобяващи тези в Австралия; наситеното зелено на тропическите гори в Азия и полета, напомнящи африканските савани...

Хонолулу, столицата на Хаваите. Шарените дрехи (Aloha-shirt) официалната дреха на Хаваите и се носи за всякакви случаи. Жасминът - леят се е превърнала в символ за Хавай, един вид шифър за картината,която светът е създал за тихоокеанските острови.

Първите европейци, достигнали бреговете на тази непозната земя, били испанци, които обаче решили да запазят тайната за открития от тях рай.

Недалеч от Хонолулу се намират Уайманало (Waimanalo), Каилуа (Kailua) и Канеохе (Kaneohe) и макар там да няма хотели, винаги може да се наемат частни квартири. Крайбрежието на Ваиманало е с най-дългата плажна ивица на острова (4 км) и е идеално място за плуване и гмуркане. Постоянните ветрове са превърнали Каилуа в любимо място за уиндсърф. В съседство с Каилуа се намира Ланикаи бийч (Lanikai Beach) - приказно красиво място, предпочитано от много холивудски звезди за почивка. Дръзките и смели сърфисти отсядат на легендарния North Shore (Северен бряг) - истински рай за любителите на екстремни преживявания. Вълните през активния сезон за сърфинг достигат до 10 м. Но дори и да не сте запалени по сърфа, може да се разходите до историческия град Халейва (Halei’wa), впечатляващ с колониалната си архитектура и сърдечното отношение между хората. Тук лесно се правят контакти, дори и да не принадлежиш към "клуба на сърфистите".

Друга забележителност на острова е кратерът Diamond Head, който възнаграждава изкачилите го с поразителна панорама. На това място се намира и най-голямата в света ананасова плантация "Доле" (Dole). На Оаху не липсват и исторически здания. Едно от тях е "Йолани палас" (Iolani Palace) - палатът, където са живели последните хавайски монарси. Това е единственият кралски дворец в САЩ.

Уаикики може да е епицентърът на хавайския туризъм по американски - на всяко ъгълче има табела с някаква забрана, общински паркове за отдих, в които пушенето е забранено и консумацията на алкохол се контролира, но истинският Хавай е на съседните острови. Кауаи, Мауи и Големият остров, както наричат Хавай, не са се поддали на американското влияние и въпреки всичко не им липсва модерната цивилизация, което ги прави много атрактивни за тези, които търсят спокойствието, но и не искат да се лишат от комфорта.

Ханалей на о-в Кауаи (Kauai), наричан още "Остров градина" поради обилната си растителност, е едно спокойно и романтично хиписелце в подножието на поразително красива планинска верига. Кауаи е известен като "най-влажното кътче на света" поради рекордните годишни валежи от 1234 куб. см. Пътят до там е много стръмен, но усилията се възнаграждават с необикновено красивата гледка. Кауаи е като магнит за холивудската филмова индустрия. Хитът на Спилбърг Jurassic Park е сниман тук. Друга забележителност на острова е величественият каньон Уаймеа (Waimea), дълъг 16 км и с дълбочина 1500 м, наподобяващ Гранд каньон в Колорадо, САЩ. Не по-малко вълнуващ и живописен е пътят, който отвежда до Хана на о-в Мауи (Maui). Пътят е строен през 20-те години и свързва Уаилуку и Кахулуи, двата основни града на острова. 90 км и 45, в повечето случаи ендопосочни, мостчета и повече от 650 завоя по северното крайбрежие ме отвеждат до целта - хотел "Хана-Мауи", един оазис без телефон и телевизия. Най-вълнуващият природен феномен на островите е Вулканичният национален парк в югоизточната част на Големия остров Хавай (Big Island). Вулканът Килауеа (Kilauea) е единственият активен вулкан в света, който може безопасно да се наблюдава от близо. Приблизително 15 километра се стича лавата, за да се влее в океана. По крайбрежието има маркиран път.

На Големия остров огън и лед вървят ръка за ръка - пламтящи струи от лава се стичат в близост до заснежени върхове. Тук се намира най-високата (4205 м) и единствена, покрита със сняг, планина на Хаваите - Мауна Кеа (Бялата планина). Измерена от океанскотодъното, тя е най-високата в света (10200 метра). Ето защо не се учудвайте, ако някой каже, че е карал ски на Хаваите - нетипично, но напълно възможно.

Молокаи (Molokai) и Ланаи (Lanai) са "най-изолираните" от 6-те главни острова. Впечатляват с естествено красивата си природа. Запалените по голфа туристи и тези, които предпочитат луксозните курорти, отсядат на остров Ланаи. Тук се намират едни от най хубавите игрища за голф на Хаваите. Непроходимите, дивни местности, които са достъпни само за машини с висока проходимост, пък са като магнит за търсачите на приключения. Молокаи е остров на контрастите. На изток преобладават зелени долини и тропически гори, на запад планини, а на юг - равнини. На острова се намира най-голямото водохранилище на Хаваите. Със своите 5.3 милиона литра то се смята за най-голямото в света от този вид. Заслужава да се споменат и двата острова, които са недостъпни за туристите - малкият Кохоолаве (Kohoolawe) и "забраненият" остров Нийхау (Nihau). В продължение на десетилетия Кохоолаве е използван от американските военноморски сили за артилерийски полигон, благодарение на което днес островът се е превърнал в пустиня.

Вторият - остров Нийхау, наричан още "забраненият остров", е частен и е населяван единствено от малкото "чистокръвни" хавайци, които живеят в скромни дървени колиби и спазват традициите на прадедите си. Само на това място се говори почти забравеният хавайски език.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG