Home Туризъм Конгресният туризъм Бизнес туризъм

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Конгресният туризъм Бизнес туризъм ПДФ Печат Е-мейл

Конгресният туризъм / Бизнес туризъм/

От европейските центрове България е великолепно място за провеждане на срещи и конгреси - екзотична, но разположена близо. Само два-три часа трае полетът от главните европейски центрове до София и курортите, предлагащи всички конферентни удобства. Осигурява се цялостна развлекателна програма. Днес България разполага с всичко необходимо за провеждане на срещи и конгреси от всякакъв вид и мащабност в комфорт и стил. Всичко това плюс чудесно време и цени, много по-ниски от тези на алтернативните дестинации.

България е известна дестинация и за бизнес света, тъй като предлага всички необходими удобства за конгреси, симпозиуми, конференции, двустранни и международни срещи. Бизнесконтактите се съчетават с почивка и развлечения както в столицата, така и в курортите. Възможности за провеждане на бизнесфоруми с международно участие се предлагат в първокласни хотели: “София Хотел Балкан”, “Кемпински Зографски”, “Родина”, “Парк-Хотел Москва” в София; “Новотел Пловдив”, “Санкт Петербург” в Пловдив; хотел “Черно море” във Варна; хотел “България” в Бургас; Гранд хотел “Варна” в курорта Св. Св. Константин и Елена; хотели “Палас” и “Марина” в Слънчев бряг; хотел “Империал” на Ривиера; хотел “Добруджа” в курорта Албена и много други хотели на Златни пясъци, Слънчев бряг, Пампорово и Боровец, в Шумен, Велико Търново, Сандански и Благоевград. Конгресните центрове на НДК в София, Двореца на културата и спорта и Фестивалния комплекс във Варна са особено подходящи за международни форуми с многобройни участници. Конгресен Туризъм

Конгресният туризъм е една от най-печелившите индустрии в туризма. Привлекателността му се определя от три до пет пъти по-високите приходи. Причината за по-високата доходност се дължи на следните фактори:

А) Практикува се от платежоспособни хора (делови хора, политици, културни деятели, дипломати, научни работници и др.). Тези хора обикновенно са с по-високи изисквания към условията и качеството на предлаганите услуги, продиктувано от начина им на живот и принадлеждността им към социално по-богатите прослойки на обществото.

Б) Конгресният туризъм се съчетава с класическият тип туризъм, като за кратко време предлага условия за делова работа и развлечение. Осветн с класическият тип туризъм се съчетава и останалите специфични видове туризъм.

В) Конгресният туризъм удължава туристическият сезон т.к. обикновенно се практикува пролетта и есента.

Г) Конгресният туризъм обикновенно се практикува в туристически места с висока категория – луксозни конгресни центрове, хотели и курортни комплекси.

Д) Конгресният туризъм привлича приходи не само в туризма, но и в другите отрасли на икономиката, защото:

-              се пазаруват скъпи, луксозни стоки;

-              ползва се технически средства и комуникационна техника с високо качество;

-              задоволяват се хоби интереси.

Е) Конгресният туризъм е икономически ефективен от гледна точка на това, че в резултат на проведените срещи в страната се създават делови контакти, привличат се чужди инвастиции, развиват се идругите сектори на икономиката в резултат на постигнати споразумения.Все по-разширяващите се икономически, политически и културните връзки межде страните по света,  тенденциите към интеграция и създаване на единен трудов и капиталов пазар превръщат конгресната индустрия в печеливш бизнес без граници.

За конгресния туризъм казват, че е "тортата" на туристическия бизнес. Този тип туристи харчат десет пъти повече от обикновените посетители, тъй като ползват по-тежка база, пълен пансион, единични стаи. Обикновено съчетават приятното с полезното и след неколкочасови семинари се отдават на неколкодневни забавления и пътешествия. А таксата за участие само за един човек варира между 200 и 500 евро.

Приходите от конгресен туризъм в световен мащаб са от порядъка на милиарди долари.

"Това са пари, които буквално лежат на тротоара ви и чакат да ги вземете", казва Мартин Колб, председател на борда на директорите на Българската организация за конгресен туризъм (BCVB). Страната ни обаче засега остава встрани от големите пари. Финансовите приходи от конгресен туризъм у нас са под 1% от постъпленията за целия отрасъл, въпреки че за последните 5 години броят на конгресните събития се е увеличил с 90%.

Конгресният туризъм е една от най-печелившите индустрии в туризма. Привлекателността му се определя от три до пет пъти по-високите приходи. Причината за по-високата доходност се дължи на следните фактори: Практикува се от платежоспособни хора (делови хора, политици, културни деятели, дипломати, научни работници и др.). Тези хора обикновенно са с по-високи изисквания към условията и качеството на предлаганите услуги, продиктувано от начина им на живот и принадлеждността им към социално по-богатите прослойки на обществото. Конгресният туризъм се съчетава с класическия тип туризъм, като за кратко време предлага условия за делова работа и развлечение. Освен с класическия тип туризъм се съчетава и останалите специфични видове туризъм,той удължава туристическия сезон тъй като обикновено се практикува през пролетта и есента.Провежда се в туристически места с висока категория – луксозни конгресни центрове, хотели и курортни комплекси.Привлича приходи не само в туризма, но и в другите отрасли на икономиката поради няколко прчини: пазаруват скъпи, луксозни стоки;ползва се технически средства и комуникационна техника с високо качество;задоволяват се хоби интереси. Конгресният туризъм е икономически ефективен от гледна точка на това, че в резултат на проведените срещи в страната се създават делови контакти, привличат се чужди инвастиции, развиват се идругите сектори на икономиката в резултат на постигнати споразумения. Все по-разширяващите се икономически, политически и културните връзки между страните по света, тенденциите към интеграция и създаване на единен трудов и капиталов пазар превръщат конгресната индустрия в печеливш бизнес без граници.

Няколко са основните аргументи, които определят интереса и възможностите за развитие на конгресния туризъм в България:стратегическото положение на България в сърцето на Балканския полуостров; богатото историческо и културно наследство; природните дадености, които са нейното изключително богатство; традициите, които са останали от миналото при организиране на специални мероприятия като посрещане на важни правителствени делегации, организиране на срещи с голямо регионално значение и др. Малко история През 1995 г. се създава сдружение “ Българско конгресно бюро ”. С намерение за повече внимание към тази престижна и печаливша индустрия, призната за такава в цял свят през февруари 1995 г. се учредява това сдружение, което обединява всички български конгресни центрове ( НДК, Варненски конгресен център, авиокомпания Балкан и Балкантурист, български хотели, туроператори и турситически асоциации). Един от учредителите на сдружението е “Центърът за международни конгреси и прояви” на Туристическа информация и резервация АД (ТИР). Целта на сдружението е да докаже, че България е конгресна държава с бъдеще и, че то зависи от общото и единното представяне на страната пред света. Над двадесет години Центърът за международни конгреси и прояви на ТИР участва в Международната конгресна асоциация (Internetional Congress & Convention Association or ICCA), организатор на едни от най-големите прояви в тази област. Статистиката на Международната конгресна асоциация сочи (ICCA), че конгресните прояви се разпределят по континенти по следният начин: Европа – 65%, Америка – 19%, Азия – 10%, Австралия – 6%. ICCA е една от най-видните организации в свата на международните срещи. Тя е единствената организация, чиито членове са главните специалисти в организиране на транспорт и пълно обслужване на международни събития. В тази асоциация членуват 76 страни от цял свят и тя наистина е най-глобалната организация в конгресният туризъм. Създадена е през 1963 г. от група туроператорски агенти. Тяхната първа и главне цел била да открият практически начини за включване на пътническата индустрия в бързо разширяващия се пазар на международни срещи и да обменят активно информация свързана с тяхната дейност на този огромен пазар. Скоро инициатива доказва, че е избран точният момент: конгресната индустрия се разширява много по-бързо от колкото се предвиждало. Като резултат на това кандидати от целия свят поискали членство в ICCA – не само туроператорски агенции на конгресния туризъм, но и представители на най-разнообразни сектори на туристическата индустрия.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG