Home Туризъм Занзибар - островът на подправките и белите плажове

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Занзибар - островът на подправките и белите плажове ПДФ Печат Е-мейл

Занзибар - островът на подправките и белите плажове

Остров Занзибар, намиращ се западно от бреговете на Танзания в Индийския океан, предлага на своите посетители невероятни бели плажове, тюркоазена вода, интересна архитектура и ароматни подправки. Занзибар привлича с автентичността на красивите си градове, където се усеща арабското влияние.

Занзибар, наричан също Унгуджа, е най-големият остров от островната група Занзибар. Намира се близо до източния бряг на Африка.

За да се усети същността на Занзибар, трябва да се отиде до пристанището на Стоун Таун (Stone Town), сърцето на остров Занзибар (част от това, което обикновено се нарича Островът на подправките) и град на сложни задни улици и омански дворци, което напомня на славата на старите ислямски империи, повече близкоизточни, отколкото африкански.

Туризмът в Занзибар и другите мюсюлмански острови до крайбрежието на Източна Африка претърпява съживяване, въпреки войната в Ирак и бомбардировките в Близкия изток, които са подплашили много западни туристи от ислямските страни. Стоун Таун е първата спирка за повечето пътници тук. По улиците можете редовно да чуете виковете на молещите се.

Пълно е и с други неща: луксозни хотели, направени от бивши имения на богати търговци, местна кухня, която изобилства от морска храна в ароматни подправки, и плажовете с бял пясък, които са недалеч от града.

Това, което придава обаяние на Стоун Таун, са останките на империята, всички са струпани отгоре един върху друг и се вливат в местната суахили култура. Персийците са били измежду първите чужденци, които са се заселили тук до местните хора. Островът е бил колонизиран от португалците през 1503 г. и е бил под контрола на Оман през 1698 г.

Султанът на Оман накрая е преместил центъра на неговото кралство в Занзибар, от което произлиза художественият ренесанс в Стоун Таун. В късния ХІХ век британската империя анексира острова и получава независимост десетилетия по-късно, преди да попаднат под властта на правителството на континентална Танзания.

В Стоун Таун си личи арабското влияние. Има групи военни в бели роби и кепета, които играят билярд в малки кафенета, и сбити магазини, продаващи всичко - от подправките до телевизорите, поставени на дълги ролки многоцветен плат. Има същото усещане като в Кайро или Дамаск, или Лахоре - градският план на Занзибар е също като всички останали градове от ислямския свят.

Някои от най-бароковите сгради лежат по бреговата линия, включително бившият дворец на оманските султани, който се издига над пристанището и се извисява над стария жилищен блок, наречен Къщата на чудесата, където има музей на суахили културата на приземния етаж. Има изненадващи находки навсякъде, като затворено кино в северния район на стария град.

Можете да стигнете и до английската църква, която стои на мястото, където робите, които са били доведени от континента са били продавани. Наблизо има малък музей, в памет на търговията с роби - две остарели затворнически клетки, в които окованите африканци някога са били затваряни.

През нощта местните жители се събират във Forodhani Gardens, паркова ивица на бреговата линия извън Къщата на чудесата. Преди залез готвачи започват да монтират скари и маси покрай водата и да подреждат шишове със сурови морски продукти. Вие можете да се разхождате покрай павилионите и да си вземете различни деликатеси, които са прясно изпечени.

Една популярна атракция е така наречената „обиколка на подправките“, която всъщност всички туристически агенции в Стоун Таун предлагат. Ще минете покрай бившия дом на британския изследовател и мисионер д-р Дейвид Ливингстън и покрай нежните хълмове извън града, където разпростиращи се плантации са направени, за да отгледат и съберат кардамон, индийско орехче, канела, пипер и други подправки. Спирайки при една плантация, която е запълнена с огромни тропически растения, можете да вземете растението между пръстите си, да го разтриете и да го подушите.

Плажовете на Занзибар са най-оживените. Плажът Kendwa, малко риболовно село на северозападния бряг на острова, което е освободено от тълпите в по-популярния курорт Nungwi. Там няма абсолютно нищо, което да се прави, освен да се мързелува, да се яде морска храна и да се плува в тюркоазени води. Плажът има три или четири малки курорта с малки бунгала, които са едно до друго.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG