Home Туризъм Развитие на селския туризъм в Добричка област

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Развитие на селския туризъм в Добричка област ПДФ Печат Е-мейл

Природата в България е невероятно красива и запленяваща. В покрайнините на девствените гори и сред необятните поля са сгушени китни селца, които са изключително приветливи и гостоприемни по всяко време на годината. В последните години много семейни хотели и къщи за гости отвориха врати за посетители, които искат да почиват сред спокойната обстановка и кристално чистия въздух на българските селски курорти.

Град Добрич е разположен сред Добруджанското плато в Североизточна България. Намира се на 512 км североизточно от София, на 51 км северозападно от Варна и на 37 км югозападно от граничния пункт с Румъния, Йовково. Градът е областен център на житницата на България, Златна Добруджа.

История

Районът на град Добрич е бил заселен още през античността. Намерени са останки от римско селище, датиращи от 4 век преди новата ера до 4 век след Христа. През 8 век след новата ера тук е имало древнобългарско селище. През 11 век постоянни нашествия на печенеги и други номадски племена, задълго обезлюдяват Добруджа и животът в областта замира през целия период на Второто българско царство. Съвременният град възниква през 16 век, по време на османското владичество като кръстопътно селище. Оттук минават главни пътища от Дунав за Черно море и от Източна Европа за вътрешността на Балканския полуостров. За основател се смята пътуващият турски търговец Хаджиоглу Пазарджик, чието име градът носи до 1882 г., когато е преименуван на Добрич – по името на добруджанския болярин, Добротица. До 18 век населението на града е предимно турско, но в края на 18 и началото на 19 век, след руско-турските войни (1810, 1828, 1845 г.), в него се заселват много български преселници от Одринско, Котленско и Търговишко. През 1851 г. се организира прочутият Добрички панаир, който приема стоките на едрите търговци от Варна, Русе, Шумен и по-далечни градове. Оформя се културният облик на града, развиват се църковното и просветното дело, въвежда се девическо образование. Първата българска църква тук - “Свети Георги”, е построена през 1843 г., а през 1844 г. към нея е открито българско килийно училище. От 1869 г. започва благоустрояване: изгражда се градски парк, телеграфна връзка с град Варна, създава се пощенска станция, започва да работи построената през 1866 г. градска болница.  След освобождението тласък на града дава прокарването на железопътната линия Разделна-Добрич-Кардам през 1911 г. и удължаването й до румънския град Меджидия.

Забележителности

В центъра на града се намират историческият музей „Йордан Йовков”, музеят "Етнографска къща”, къщата музей „Йордан Йовков”. Особено колоритен е етнографският комплекс „Старият Добрич”, където се съхраняват и развиват занаятите в района и могат да бъдат проследен битът и обичаите на българските преселници в града от различните краища на България.

В Добрич има много клубове, нощни заведения и ресторанти, в които посетителите на града могат да се отпуснат и да се забавляват.

В Добричка област се намират: градовете Каварна, Балчик, Генерал Тошево, Шабла, Тервел. Комплексите Албена, Русалка, Калиакра. Селата Кранево, Крапец, Топола, Дуранкулак, Оброчище,Тюленово, Българево, Кладенци.

Комплекс АЛБЕНА

Морският курорт Албена се намира само на 36км. от град Добрич. Разположен е по протежение на плажна ивица, дълга пет километра. На места плажът е до 500 метра широк. Курортът е предпочитан заради съчетанието на просторен плаж от фин златист пясък, плитко крайбрежно дъно, свеж морски въздух, спокойствие и лечебната сила на минералните води.

Част от очарованието на курорта е разкошната лонгозна гора Балтата, меко обгърнала долината на река Батова. Това е природен резерват, който включва гора на територия от 180 декара. Можете да се разхождате около гъстите гори и да се наслаждавате на уникални растителни видове.

Курортът Албена е многократен носител на наградата „Син Флаг”. Намира се в екологично чист залив на Черно море известен с цветните си градини и близостта си до международното летище Варна (30 км). Умереноконтиненталният климат, чистото море, без опасни животни, са гаранция за прекрасния ви престой в курорта от месец май до Октомври. Има множество плувни басейни, игрища за боулинг, водни ски и други спортни атракции: яхтинг, сърфинг, джетове, подводен риболов, тенис, мини голф, езда, плажен волейбол, аеробика, парапланеризъм и др.
Специално на разположение на всички деца са детски увеселителни паркове, детски дискотеки, мини влакчета и др. Освен това Албена е идеално място за провеждане на бизнес срещи и контакти, както и за забавление в нощни клубове и казино, конгресен център с зали за срещи и семинари.

Минералната вода в курорта е с температура 30 C, леко минерализирана, хидрокарбонатна, с магнезий, калций, съдържа окисни серни съединения - 2,2 мг/л и свободен сероводород, с РН 7,39 и дебит - 2580 л/мин.
Лиманна кал - високо минерализирана - 65,8 г/кг с висока концентрация на сулфати -"8,5 г/кг, калций - 1,1 г/кг, магнезий - 3,6 г/кг и натрий - 18,0 г/кг. Съдържа сероводород - 0,6 г/кг, а също и биологически активни вещества, биогенни стимулатори, микроелементи - йод, мед, стронций, молибден и манган.
В програмата на СПА и Уелнес центъра са включени около 80 различни процедури, а капацитетът центъра позволява да се извършват до 1000 процедури на ден, с до 200 участници.

Комплекс „ЧИФЛИКА”

На 17 км. от КК "Албена", на хълма над живописната долина на река Батова се издига етнографски комплекс Чифлика "Чукурово". Мястото е уникално със своя кристалночист въздух, минерални извори и прекрасна природа - един друг свят, където времето сякаш е спряло. Тук всеки може да почувства магията на великото единство между природата и човека, красотата на традицията   и   българското   фолклорно   наследство, да срещне истинското гостоприемство, да опита студената ракия, вкусните български гозби и руйното вино. Това е едно от малкото места в света, където можете да спите в планината и да се печете на плажа, който се намира само на 15 минути път.

Автентичната архитектура на и музейната сбирка от оригинални предмети свързани с бита на българския селянин връщат гостите на комплекса в атмосферата на българското село от началото на миналия век. В стопанския двор гостите могат да разгледат животните, да ги погалят, да ги нахранят, по - смелите могат да пояздят, а пред Чифлика - да се полюлеят на люлки от преди век.

Още с влизането си в двора на Чифлика гостите попадат в автентичната обстановка на едно старо селско имение. Музеят на открито ги запознава с бита на старите български  земевладелци,  с основните  земеделски  сечива,  инструменти  и приспособления, с архитектурата на основните стопански постройки и цялостния облик на старинния български дом. Тук гостите ще видят 120-годишен хамбар, хармана със старата диканя и хромела за мелене на зърно, медния казан за ракия, парна машина, трактор от преди век и др. В малкият етнографски музей е пресъздадена атмосферата на един богат български дом от миналото, изложени са автентични национални носии и множество, все още функционални предмети от бита.
Град БАЛЧИК

Балчик е морски курортен град, разположен терасовидно в малък залив на 31 км северно от Варна, 37 км югоизточно от Добрич. Балчик е третото по значение пристанище в България след Варна и Бургас и се използва за средни по големина пътнически и търговски плавателни съдове.

Много известно място в Балчик е дворецът, построен от румънската кралица Мария. Дворцовият комплекс се състои от уникална ботаническа градина (най – голямата и богата на растителни видове на Балканите), централния дворец, много вили, терасовиден парк, гадини, алеи, пътеки и беседки с изглед към морето.

Живописният парк е изграден в периода 1924 – 1936 г. по проект на френския парко–озеленител Жул Жанин. Той се състои от повече от 200 дървесни вида, множество цветя и голяма колекция от кактуси – повече от 250 вида. Има повече от 3000 редки и екзотични растителни видове в ботаническата градина. Те са част о учебната база на софийския университет. Целият комплекс бил наричан „ Тенха юва” тихо гнездо.

Много интересна е художествената галерия в Балчик. Тук се намира и местният исторически музей. Крайбрежната алея е много приятно място за разхока, както и пристана и малките улички наоколо. Има малък етнографски музей и прекрасна стара черква „Св. Никола”, построена през 1866 г. Ансамбълът от възрожденски къщи и старото училище са много добре запазени.

Освен големите ресторанти в двореца, в хотелите и центъра на града, има и много малки ресторантчета и заведения, които предлагат морска храна и европейска кухня.

Местността Тузлата се намира на 4 км източно от града и е известна с лечебната си кал. До две езера, образувани от земни свличания, е построен СПА център. Дъното на езерата е покрито черни хидрогенни пелоиди, които са подходящи за лечение на ставни заболявания. Тук е изграден голям рехабилитационен център с много вили, бунгала и къмпинг площи. Има и минерални извори с температура 31 °C.

До Балчик се намират и два къмпинга – Сандрино и Бели Бряг. Те предлагат много възможности за отдих, водни спортове и нощни развлечения.

Нос Калиакра

На 12 км източно от Каварна и на 60 км североизточно от Варна, се намира най- красивото и най-странното място по северното ни черноморско крайбрежие. Като клин се вдава на 2 км навътре в морето тясното скалисто полуостровче. Този издатък от сушата завършва с отвесни 70- метрови скали. Те са твърди варовици и конгломерати, образувани в някогашно плитко сарматско море. Железните окиси, с които са наситени, придават пурпурночервена окраска на носа. Той е оприличаван на пламтящ меч, който разсича синьозелените води на морето, а отвесните му склонове го правят непристъпен и величествен. Поради своята красота, този край е получил името Калиакра, което значи "красив нос". Името на местността е променяно няколко пъти през вековете. Непристъпността на скалите станала причина още в дълбока древност тук да се изгради крепост. Траките я наричали Тиризис, римляните- Акра, а византийците - Акрес Кастелум. При българския владетел Добротица крепостта получила името си Калиакра. През 1444 г. до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу Османската империя.

Името на носа е свързано с много легенди. Най- известната от тях разказва за 40 български девойки, които, за да не попаднат в ръцете на турските нашественици, вплели косите си в едно, скупчили ръце и скочили в бездните на морето.

Днес в началото на нос Калиакра се издига обелиск, наречен "Портата на 40- те девици". Малък археологически музей показва намерените останки от древността.

Днес този регион е красив природен резерват, където гнездят корморани, а скорци и скални косове обитават пещерите. Делфините, плуващи в морето, са интересна гледка, тъй като са едни от редките представители на черноморската ни фауна.

Районът е особено привлекателен и заради ярките цветя, цъфтящи през пролетта и лятото. На носа са изградени фар, метеорологична станция, параклис и ресторант.

Село БЪЛГАРЕВО

Всеки решил да посети нос Калиакра, минава неусетно през с. Българево, и като че ли рядко спира да разгледа китното селце. А то има какво да предложи и с какво да очарова и най-взискателния поглед.  Още щом влезете в селото, няма как да не забележите спретнатите дворове и цветните лехи, опасващи тротоарите на чистите селски улички. От различни страни ще ви приканят да си купите пресни чушки, домати, диня и какъв ли не още зеленчуци, които току що са откъснати от градината и примамват с аромата си.

Село Българево придобива все по-добър облик в последните няколко години, като причина за това е туризмът, който се развива с бързи темпове и традиционните зърнопроизводство, пчеларство и овощарство, даващи работа на близо 80% от живущите тук. 

В местността Дълбока, край селото се намира една от трите ферми за производство на миди в България. Тя работи от 12 години, а собствениците и ще ви посрещнат с чудесни морски деликатеси в уютното ресторантче, живописно разположено на крайбрежието.

Архитектурно-религиозна забележителност в селото е черквата "Свети апостоли Петър и Павел", която заедно с училището е строена преди 100 години от Уста Божко от Загоре – ученик на Колю Фичето.

Вече трета година в Българево се развива и т.нар. манастирски туризъм. В началото на 2003г. йеромонах Методий докарва в двора си 6 дървени бунгала, които по думите му са се превърнали в духовен център. Ежегодно там лагеруват деца и гости от цялата страна.

Последните новини даващи надежда за още по-доброто развитие на село Българево са свързани със стартирането на проект за изграждане в района на два ветроенергийни парка с обща мощност 200 мегавата. Проектът е на стойност 20 милиона EUR и ако бъде окончателно одобрен от Община Каварна, се очаква да влее значителни средства в развитието на селото. Част от местните жители и природозащитни организации обаче са против реализацията на този проект, защото той ще окаже негативно влияние върху естественото био-разнообразие в района, което към момента е изключително добре запазено.

В Българево има възможности за доразвиване на селския туризъм, тъй като няколкото къщи, които сега приемат гости са недостатъчни за повишения брой туристи, посещаващи нос Калиакра, скалите и водните пещери при Тюленово и многобройните следи от древни култури в землището на селото.

Село ТОПОЛА

Селото се намира на 8км. от Каварна. Богато на минерални води и хума, което го прави много привлекателно място за построяването на спа-хотели и комплекси. Районът е изключително популярен сред любителите на палаткови лагери и забавления под открито небе.

Ново голф-игрище ще бъде създадено в землището на селоТопола. Намерението на инвеститора е да изгради голф-комплекс югоизточно от с. Топола и южно от с. Божурец върху обща площ от 1583,71 дка. Комплексът включва две ваканционни селища, голф-селище и една вилна формация.В последните години по Черноморието се наблюдава засилен интерес към създаване на такива игрища, съобразени най-вече с многобройните западни туристи и възприемането на голфа като скъп и елитен спорт.

Село КРАНЕВО

Кранево е малко курортно селце на Северното Черноморие. На това място морето е плитко и е безопасно за най – малките любители на плажа и морските вълни. Името на селището идва от крепостта Кранея. През 1968 г. в местността са открито минерални извори с температура 24°C. Близо до селото минава Краневската река. Климатът е силно повлиян от морето. Лятото е слънчево и горещо.

Кранево очарова посетителите с белите си варосани къщи и покривите с чевени керемиди. Почти всяка къща има градина с цветни лехи и китна асма с беседка, на която лъчезарните домакини посрещат своите гости и го черпят с ароматна гроздова ракия. Гозбите са винаги домашно приготвени, а плодовете и зеленчуците са собствено производство.

Плажът е широк и е покрит със светъл пясък. Морето е плитко и е с полегат наклон. На самата брегова линия са разположени лагерите „Екзотика” и „Международен”. На север отКранево е долината на река Батова.

Курортите „Златни пясъци” и „Албена” са в непосредствена близост до Кранево. Вечерна разходка по плажа до „Албена” е много приятна, а за някои може да се бъде и  истинско романтично изживяване.

РУСАЛКА

Курортният комплекс Русалка е създаден през 1968 година в прочутия Залив на птиците. Русалка се намира на 14 км източно от гр. Каварна, на 59 км североизточно от Варна, на 529 км североизточно от София и на 1 км от селцето Св. Никола.

В непосредствена близост до Русалка се намират популярните природни и исторически резервати "Яйлата" и "Нос Калиакра" - с редки растителни видове, многобройни представители на пернатия свят и археологически паметници от преди няколко хилядолетия. Живописните пещери и малките закътани плажове с кристално чиста вода, в която играят семейства делфини създават неповторима атмосфера за пълноценна почивка.

Многобройни археологически паметници, най – старите от които са от преди 8000 години, превръщат крайбрежието на “Русалка” в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.

Спортните лазвлечения в Русалка са част стила на курорта. На разположение на гостите са: 10 тенис корта с твърда и 5 с червена настилка /2 от които са с осветление/, изгрища за мини футбол и волейбол.

Сред екзотичните забавления, които предлага курортът са стрелба с лък и конна езда, а специално за любителите на водните спортове са модерен открит басейн с минерална вода и обширно джакузи, яхт клуб с ветроходни яхти и каяци, център за подводен спорт.

Село КРАПЕЦ

Крапец е малко рибарско селце на Черно море, само на 10 км. северно от Шабла и на 90 км от Варна, близо до края на международен път Е87, който минава по цялото ни крайбрежие. Крапец е спокойно кътче известно с пясъчните си дюни и птиците, който гнездят и зимуват около него. Селото е буквално кацнало на морския бряг, заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера - природни резервати.

Местните хора са весели, приятелски настроени и показват гостоприемството си на всеки гост на селото. Много посетители на Крапец са опитали местната рибена чорба. Сред основните занимания на жителите на Крапец са зеленчукопроизводството, животновъдството и риболова.

Макар и само на 4 км от международния път, Крапец е останал далеч от туристическия поток и атмосферата тук е доста различна от претъпканите плажове на Албена, Златни Пясъци и Слънчев бряг. Районът на Крапец е екологично чист, а морският климат и лекият ветрец ще ви освежат през горещите летни вечери.

Уникална за цялото Черноморско крайбрежие е дългата над 6 км. плажна ивица между Крапец и Дуранкулак. Тук ще откриете едни от малкото девствени дюни на Черно море, тихо и спокойно море с меко пясъчно дъно. Дори и през летните месеци тази природна забележителност остава незасегната от тълпите туристи и ви позволява да се отдадете на спокойната си почивка.

След Шабленско езеро е най-стария фар на Черно Море, разположен до рибарското селище на нос Шабла. Съвсем наблизо са и останките на Византийска крепост от четвърти век, а намереното при разкопките и може да се види в културния дом на Шабла. Между Крапец и нос Шабла са разположени само километри от непокътнати плажове и ронливи брегове в охра.

Село ТЮЛЕНОВО

Само на 60 км от Варна, в една от отбивките на пътя Каварна - Шабла, в близост до доста по-популярния Камен бряг, се намира скално райско кътче - Тюленово. До там обаче не стига никакъв междуградски транспорт. Така че ако нямате кола, просто не тръгвайте.

Името си селото получава заради множеството тюлени монаси, които обаче от 50 години не могат да се срещнат по тези брегове. Мит е, че техни пасажи могат да бъдат снимани, твърдят редовни посетители на мястото. За сметка на това пък тук има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата на всеки авантюрист с акваланг. Невероятно дълбоки са дупките в местностите Мартина, Самотника и Самотната канара.

Крайбрежието тук е идеално за смелчаци, които разпъват палатките си направо на скалите. Освен за гмуркачите мястото е любимо и за катерачи, тъй като скалите са особено живописни. Водата обитават платерина, кефал, сафрид и попчета .

Онези, които обаче просто са отишли в Тюленово да напълнят очите си с красотите на брега, а не да се подлагат на екстремни преживявания, могат да отседнат в селото. Квартири предлага всяка втора къща, срещу доста по скромни суми предлагани от хотели по останалите курорти. Условията не са от най-комфортните, но по-претенциозните могат да отседнат в единственото хотелче в селото.

Скалният ресторант, който е между Тюленово и Камен бряг, пък ще им предложи освен рибно меню на прилични цени, но и невероятна гледка към морето. В отвесните и нагънати камънаци са се оформили своеобразни сепарета, които са много уютни.

В близост до Тюленово са разположени нефтени сонди, които дърпат черното злато от дъното на морето. Това не само че не пречи на туристите, но и е цяла атракция. Защото при добива на петрола помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която изливат в морето. Горещата течност е много полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания.

Камен бряг

Село Камен бряг е съчетание на море преливащи синьо зелени багри, с красива панорама и кристално чист въздух. Хилядолетия наред хората живеят тук, в хармония с природата и съхраняват недокоснати кътчета красота и невероятно разнообразие на растения и животни в комбинация с културно-исторически паметници.

Селото има стотина къщи - спретнати и чисти, уютни селски домове, без излишен лукс, които напомнят за идилията на селския живот със зелените чардаци на лозниците, пъстрите цветни градини. Селото е известно с гъстото домашно вино и ракиите с дъх на билки и смокини. Тук ще ви посрещнат хора с изненадваща сърдечност и гостоприемство.

Сравняват праисторическото селище край Дуранкулашкото езеро с Троя, само че то е 2000 години по-старо. Проект по програма ФАР предвижда там да се възстанови животът на древните жители.

Първото нещо, което хрумва на човек, когато види основите на каменните им жилища, е респект. Жилища  са около 120 квадратни метра, с добре иззидани стени, на самия бряг.

Специалистите обаче  твърдят, че по онези времена демографията е била по-различна. В едно жилище са живеели по няколко десетки души, а високата раждаемост си е имала контрапункт - висока, ранна смъртност. Тъкмо западният бряг на Дуранкулашкото езеро дал на изследователите така необходимия им обект - една от началните брънки от веригата на неолитно-енеолитната култура Хаманджия. Става дума за най-ранното уседнало земеделско-скотовъдно население в региона. Освен най-старото селище от новокаменната епоха по тия места - втората половина на VI хилядолетие пр. Хр., брегът и Големият остров на Дуранкулак изобилстват с находки. Жилищата определено са по-малки, някои са с кръгли, юртообразна основа

По защитения южен край на острова е разположено друго селище - тракийско. В него са живеели траки - съвременници на Троянската война, през XIII-XII век преди Хр.

Няколкото некропола в околностите на езерото също не дават мира на световната археологическа мисъл. Най-големият такъв в света - с повече от 1400 гроба от шесто хилядолетие преди Хр., предоставя огромна информация за енеолитното общество и за най-ранните металургични умения. Освен него е разкопан античен некропол (III в. пр. Хр.-IV в. след Хр.) на западния бряг на езерото, както и старобългарски некропол.

За да доразвият селския туризъм  в този район и за да покажат уникалното селище на повече хора, общинари и историци са замислили идеята да изградят т. нар. "тематични ателиета" в околностите на археологическия парк. Идеята е проста - чрез финансиране по програма ФАР обектът да добие туристическа атрактивност.

Археологическият обект "Големият остров - Дуранкулак" известен сред специалистите като Българската Троя е първия праисторически музей на открито у нас. Реставриран е от екип от Добрич и София по проект "Причерноморски археологически парк" по програма ФАР на стойност 300 хиляди евро.  До острова има дървени пътеки и специално обезопасени маршрути дотам. Специално за туристите са отворене три ателиета за низане на мъниста от древността. Най-запалените могат сами да могат да изпекат на огън кремъчни съдове и да си ги отнесат за спомен у дома.

На Големия остров има находки, които демонстрират първите наченки на писменост в човешката история и то 1500 г. преди тези в Египет и Месопотамия, открити от Тодор Димов от Историческия музей в Добрич.

Земетресение е разцепило надве някогашната древна селищна могила. Трусът, люлял местността, е бил най-малко по осма степен на Рихтер, твърдят днешните сеизмолози. Последиците от преживения ад са също интересна находка и представляват интерес за специалисти и туристи. Без предварителна нагласа, само ориентирани по новите табели и маршрути, които водят до Големия остров - Дуранкулак, през последния години го посещават все повече чужденци от Чехия, Словакия, Словения, Полша.

Село  КЛАДЕНЦИ

Селото се намира в Северозападния край на Добричка област в България, близо до пресечната точка на границите на Шуменска, Силистренска и Добричка области. По забравен от времето на комунизма проект в непосредствена близост до него преминава и завършва малко след това, новият първокласен шосеен път Добрич - Русе. Релефът е равнинен, в близост до селото има освен много земеделски площи, малко по размери и брой пресечени и гористи местности, населени с различни видове диви животни.

Има предположения, че в околностите на селото - в посока към съседното село Скала се е намирала една от първите - от времето на хан Аспарух - крепости, която обаче не се е запазила. Макар релефът да е предимно равнинен в посочената местност съществуват природни скални образувания подобни на хълмовете във Велико Търново - Царевец и Трапезица. В същата местност има пещера с прораснало от дъното ѝ и излязло над повърхността дърво, населена с прилепи и предания за скрито в нея турско злато.

Малката му популярност и може би липсата на реклама са причина за все още слабата посещаемост на това селце.

Един от основните проблеми на селския туризъм в Добричка област е голямото обезлюдяване на селските райони. Този вид туризъм е мит на национално равнище, но изключителна възможност на местно ниво

В Добрич се създава Асоциация подпомагане на екологичния и селски туризъм. В нея ще бъдат включени представители на местната власт, собственици на малки хотели и др. Целите и предметът на дейност на асоциацията бяха представени от Клара Димитрова - помощник ректор в Международния колеж и директор на Центъра за професионално обучение към висшето училище. Тя взе участие в проведения семинар на тема "Екологичният и селски туризъм в Североизточния регион - състояние и тенденции". Форумът бе организиран по проект "Екологичният и селски туризъм - алтернатива за заетост в област Добрич и община Антоново", реализиран от сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище" в партньорство с Международен колеж ООД, с подкрепата на програма ФАР. Идеята е асоциацията да бъде сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Тя би могла да подава ценна информация за новите европейски изисквания, съвети във връзка с финансирането на малкия и среден бизнес, да помага с реклама, квалификация на кадрите и т.н.

Селският туризъм е алтернатива на масовия туризъм и на засилващата се урбанизация в курортите, каза в своята лекция гл.ас.д-р Станислав Иванов. Той говори на тема "Селският туризъм - мит или възможност за българската икономика". Фактори за развитието на този вид туризъм са екологично чистата среда и неподправеният селски бит. Характерно е това, че не се изискват висока професионална квалификация на домакините или пък значителни инвестиции. Селският туризъм създава заетост в населените места, за които няма друга алтернатива извън селското стопанство. Сред слабите страни обаче са лошата инфраструктура и слабата реклама. В България в момента има повече от 200 села с над 500 регистрирани къщи за селски туризъм. Според гл.ас. д-р Станислав Иванов, селският туризъм не би могъл да дава повече от 1 процент от приходите от туризъм в страната. Ето защо той е мит на национално ниво. В същото време обаче е изключителна възможност за някои общини на местно равнище. Той предложи различни действия за стимулиране на селския туризъм - възстановяване на разрушени или изоставени църкви и манастири, развитие на инфраструктурата, провеждане на фолклорни фестивали в селата, включването в брошури, каталози, интернет страници, резервационни системи и т.н. По време на форума като изключителен проблем бе изтъкнато голямото обезлюдяване на селските райони.


 

WWW.POCHIVKA.ORG