Home Психология Стилове на бременността

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Стилове на бременността ПДФ Печат Е-мейл

Уникалното съчетание на телесни и емоционални усещания по време на бременност дава на жена алтернативно средство за разрешаването на психични конфликти. Интерес представлява, възможността за прогнозиране на отклоненията от адекватно майчинско поведение и възможността за психологическа корекция.

Стила на преживяване на бременността включва: физическото и емоционално преживяване момента на идентификация на бременността, начина на преживяване на симптоматиката свързана с това и динамиката на емоционалните състояния в отделните тримесечия, преживяване на първото движение и съдържанието на активността на жената в третото тримесечие.

Динамиката на преживяване и стиловете на бременността отразяват ценността – детето. За жената, ценностите са прогностични, за появата на майчинско отношение и динамиката на ценността - дете след раждането. Това позволява, да се построи хипотезата, за възможни усложнения във взаимоотношението майка-дете по време на раждането и след това. През периода на бременността е възможно да бъдат прогнозирани съдържанието на някои компоненти от майчинското поведение (стила на емоционално съпреживяване, използваните средства за контрол при определени състояния на детето, динамиката на ценността - дете и др.) и степента на отклонения на майчинското отношение от адекватното такова. Също така, по време на бременност е възможно да се прогнозира възникването на следродова депресия или психози.

Изучаване на психичното състояние на жената, по време на първото движение на бебето, позволява да се предположи, че тя ще има собствена, присъща само за нея динамика на проблемите. В първото тримесечие, се актуализират и остро се преживяват проблеми свързани със собствената майка и други обекти на привързаност, а също и проблемни отношения със съпруга. Във второто и третото тримесечие се появява изразено избягване на отрицателните емоции, проблемите от първото тримесечие явно отслабват, а актуални стават страха от раждане и страха от некомпетентност за справяне в следродовият период. В началото на третото тримесечие е изразено желанието за „построяване на гнездо”, което се проявява в повишена активност и стремеж да се подредят приоритетите. Активността в този период на подготовка, съвпада с благоприятната динамика на бременността. Към края на бременността страха от раждане и некомпетентността стават толкова високи, че отслабват напрежението на всички останали проблеми.

Установено е, че особеностите на майчинската сфера са относително устойчиви за всяка жена. Към момента на раждане, във всяка майката има някакво „стартово ниво” на съдържание на майчинската сфера, което е обусловено от историята на нейното развитие и включва опит получен от раждането на предишни деца. Най-устойчиви са: стила на емоционално съпреживяване, начина на общуване, възпитателните стратегии и др. Повече вариращ е потребностно - емоционалния блок, потребност от общуване с детето, потребност от грижа и особено потребност от майчинство. Ценностно-смисловия блок се явява най-лабилен, тъй като зависи от развитието личността и динамиката на други ценности.

Един от основните критерии за успешно майчинство се смята, че е способността на майката бързо и адекватно да реагира на състоянието на детето и качествено да удовлетвори неговите потребности (емоционално общуване). За това е необходимо, майката да чувства емоционално и физическото състояние на детето, да се ориентира и за своето състояние, като не използва рационални способи за контрол. Трябва да умее да е в синхрон с емоционалното състояние на детето.

Стиловете на бременността са изведени, след продължило няколко години изследване на бременни жени и майки с деца до 3 г. (повече от 200 изследвани лица) в Научен Център за психично здраве и негов автор е Г.Г.Филиппова.

Тя счита, че преживяването на първото движение на детето от бременната, характеризира стила на преживяване на бременността. Този стил може да послужи като диагностичен показател при отклонения от адекватния модел на майчинство и за проектиране на индивидуално ориентирана психологическа намеса. Авторката е използвала методите: наблюдение, феноменологично описание на поведението, полустрктурирано интервю и проективни методи. Г.Г.Филиппова описва следните стилове на бременност

Адекватен стил.

Идентификацията на бременността протича без силни и продължителни отрицателни емоции. Плодът е с нормални размери. Соматичните смущения са със средна интензивност, по-силно изразени в първото тримесечие.

А) Първо тримесечие.

Възможно е общо понижение на настроението, променливо, но без депресивни епизоди.

Б) Второ тримесечие.

Благополучни емоционално състояние.

В) Трето тримесечие.

Повишена тревожност, която намалява в последните седмици. Активността на бременната  ориентирана към подготовка на следродилния период. Първото движение на бебето се преживява емоционално, положително като соматичните усещания свързани с това се определят като приятни. Всяко следващо движение на бебето се отдиференцира ясно от другите и няма отрицателни соматични или емоционални преживявания.

Тревожен стил

Идентификацията на бременността тук е тревожна със страх и безпокойство, които периодически се възобновяват. Плода е малко по-голям или по-малък като размер за срока на бременността. Соматичния компонент  е силно изразен по типа болезнено състояние.

А) Първо тримесечие.

Емоционалното състояние е повишено тревожно или депресивно.

Б) Второ тримесечие.

Не се наблюдава стабилизиране. Имаме повторяемост на тревожните и депресивните епизоди.

В) Трето тримесечие.

Имаме усилване на тревожността. Активността на бременната е свързана със страхове за изхода на бременността, раждане и следродовия период. Първото движение на плода се усеща рано и може да е съпроводено с продължителни съмнения, дали това се е случило, или напротив, с чести споменавания на дата, часа, условията, при които се е случило. Изживява се с тревога, страх и всевъзможни усещания. Бременната е притеснена по повод здравето на бебето и собственото си. Действията и са насочени към получаване на допълнителни сведения и помощ от лекар.

Еуфоричен стил.

Всички характеристики тук носят неадекватна еуфорична окраска. Характерното при този тип бременност е некритичното отношение на бременната жена към възможните проблеми и бъдещото майчинство.

Няма диференцирано отношение към първото движение на плода.

Обичайно към края на бременността се появяват усложнения.

Игнориращ стил.

Доста късна идентификация на бременността, съпроводена с чувство на досада или неприятно учудване. Плодът е доста малък за месеците, в които бременната се намира. Соматичния компонент не е добре изразен, бременната се чувства дори по-добре отпреди бременността. Динамиката на емоционалните състояния и през трите тримесечия се свързва с повишена активност  и добър емоционален тонус. Първото движение на плода се усеща доста късно, а всички следващи се преживяват като физическо неудобство. Активността в третото тримесечие е повишена, но е насочена към неща, които не са свързани с бебето.

Амбивалентен   стил

Общата симптоматика е сходна с тревожния тип. Особеното тук е рязко противоположните физически и емоционални усещания свързани с преживяването на първото движение при плода.  Бременната интерпретира своите отрицателни емоции като страх за бебето или изхода от бременността и раждането. Външни обстоятелства пречат на този тип за благополучно преживяване на бременността.

Отхвърлящ стил.

Идентификацията на бременността е съпроводена с отрицателни емоции. Цялото симптоматика е негативно физическа емоционална украсена. Бременността се преживява като лоша карма, наказание, съдба и т.н. Първото движение на бебето предизвиква в бременната неприятни физиологични усещания, които са съпроводени с неудобство за нея. Към края на бременността са възможни депресивни или афективни състояния.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG