Home Психология Психология на търговията в ориенталската чаршия и европейския супермаркет

***ДОСТЪП ДО САЙТА***

ДО МОМЕНТА НИ ПОСЕТИХА НАД 2 500 000 ПОТРЕБИТЕЛИ

БЕЗПЛАТНИТЕ УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ НАС СА НАД 7 700


Ако сме Ви били полезни, моля да изпратите SMS с текст STG на номер 1092. Цената на SMS е 2,40 лв. с ДДС.

Вашият СМС ще допринесе за обогатяване съдържанието на сайта.

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Психология на търговията в ориенталската чаршия и европейския супермаркет ПДФ Печат Е-мейл

Психологията на търговията се стреми към автоматизиране и оптимизиране на управлението на търговските ситуации. Нейното развитие започва след като се когато се увеличава интелигентността на хората и те започват успешно да се справят с проблемните търговски ситуации, в които попадат. Човешката интелигентност винаги се е свързвала с намирането на оригинални решения и поемането на нестандартни подходи към ситуацията. Опитът сочи, че както в много други сфери на живота, и в търговията оригиналността и нестандартните подходи често биват възнаградени с успех.

За да разгледаме характерните черти на психологията на търговията в ориенталската чаршия и европейския супермаркет, най-напред трябва да си изясним понятието за пазар. Под пазар разбираме всяка ситуация, при която продавачът и купувачът влизат помежду си в отношение на покупко-продажба. Пазарът не следва да се идентифицира с географско понятие – т.е. с мястото, където се търгува, а със ситуацията на покупко-продажбата, която може да е (както в ориенталската чаршия), а може и да не е географски локализирана.

От икономическа гледна точка съществуват доста различия между чаршията и супермаркета, но ултимативната цел и на едното, и на другото място е една и съща – привличане и задържане на клиенти. И на двете места ситуацията е такава на свободна конкуренция, докато на чаршията различните продавачи се конкурират помежду си, в Европа конкуренцията се води между цели компании.

Що се отнася до маркетинга – европейските вериги супермаркети отделят огромни средства за маркетингови проучвания и рекламни кампании, чиято цел е да направят тях или продуктите, които предлагат известни на и предпочитани от клиентите. От друга страна, в ориенталската чаршия търговецът разполага единствено със собствените си физически и ораторски възможности, за да привлече клиента и да го убеди да пазарува именно от него. Тук идва и важната роля на темперамента. Докато що се отнася до европейските супермаркети маркетингът влияе на избора на клиента по по-индиректен начин, в чаршията търговецът и купувачът са изправени лице в лице.

На всеки един пазар една от главните цели на търговците е да осигурят максимално удобство при пазаруване и удовлетвореност на клиента от закупената стока. С промяната на географските ширини, от друга страна, сериозно се менят и представите за горните понятия. В европейския супермаркет широко навлязъл метод на пазаруване е този на почти пълно самообслужване. Най-големите вериги и в България, като Billa, Пикадили, Сани и други, залагат именно на него. По този начин европейските клиенти, затрупани от рекламни послания и отегчени от досадни консултанти, оставят с впечатлението, че в супермаркета разполагат със спокойствие и дори право на неманипулиран избор. Естествено, това съвсем не е така. Западният свят е подложен на постоянно информационно насилие. Всеки индивид разполага със собствено информационно поле. Чрез комуникацията помежду си, хората създават единно информационно поле, което служи като оценка на поведението на хората в обществото. Общественото информационно поле влияе върху индивидуалното информационно поле като променя формата и съдържанието му. Процесът се повтаря до безкрай. Формират се стереотипи и предразсъдъци, които влияят на мненията и поведението. Масмедиите, рекламите, модата са изиграли своята роля не само в предварително оформяне на потребителските нагласи, така че още преди клиентът да е решил съзнателно какво ще закупи, неговия избор е психологически предначертан, но и в самия супермаркет, непосредствено преди покупката, продължава настойчивата манипулация на избора на клиента.

От друга страна, в ориенталската чаршия, търговецът разполага единствено със своите физически и ораторски възможности, за да привлече вниманието на клиента, да го задържи и да го убеди да извърши покупка. Тук няма масмедии, мода или маркетингови експерти. Вниманието на клиента се привлича с твърдението, че сделката с въпросния търговец ще е изгодна, а рекламата се осъществява с подвикване и ръкомахане. Изключително важна роля играе темперамента. Ориенталското население принципно е известно като по-темпераментно, а чаршията е мястото, където най-ярко си личи тази характерна за него черта. Ключовата цел на търговеца, както в чаршията, така и в супермаркета е да угоди на клиента. На клиента трябва да бъдат предоставени всички удобства, за да се осигури това той да се почувства като „цар”.

От една страна, в Западния свят маркетингът е превърнат в наука, а фирмите харчат огромни суми за изследване на потребителски нагласи, тенденции и реакции, за да могат с математическа точност както да предвидят успеха на продукта, така и да преценят най-подходящите ходове за неговото постигане. От друга страна, в ориенталската чаршия успешният маркетинг е буквално въпрос на оцеляване. Повечето търговци там са и производители, а следователно една успешна сделка за тях е много по-важна отколкото в супермаркета в Европа. Тук идва и моментът на „пазарлъка”, типичен за чаршията. Там актът на покупко-продажбата е ритуален, както за търговеца, така и за клиента. Приемането на първата цена, която търговецът поиска от страна на клиента е непростима обида. По този начин се обезценява традицията, която значи много за ориенталските търговци. За тях търговията е както препитание, така и забавление, състезание по надхитряване и не на последно място – традиция.

Ситуацията в европейския супермаркет е позната на всички – там пазаренето няма място. Фирмата определя фиксирани, но конкурентни цени, които могат да бъдат изгодни за клиента или не. Тук, естествено, се прилагат други трикове, като промоции, сезонни намаления, цени, завършващи на 99 и други.

В обобщение – както в европейския супермаркет, така и в ориенталската чаршия основната цел на маркетинга (под каквато и форма да се явява той) е да привлече и задържи клиентите. Стратегиите, които прилагат търговците на двете места са изключително сходни, макар и съобразени с различните особености на манталитета на населението в Европа и Ориента.

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG