Home
Лекции по педагогика ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Четвъртък, 06 Октомври 2011 07:01

Педагогика

Тема 1

Възникване на педагогиката като наука.Обект и предмет на педагогиката. Функции на педагогиката.Педагогически речник-възпитание, образование , обучение,педагогическа дейност

1.Възникване и развитие на педагогиката-педагогическата практика възниква още с възникването на човешкото общество.Обучението и възпитанието се осъществява в рамките на семейството.С развитие на обществото започва диференциране на труда. Обучението е било привилегия на аристокрацията и духовните водачи,осъществявало се е индивидуално.С развитието на обществото възниква нуждата от по-масово обучение и възпитание.Възникват различни форми на училища, с ограничени учебни програми, учащи са както деца, така и възрастни.

Науката педагогика възниква доста по-късно.През 15-16 век възниква понятието педагогика във Франция.Понятието дидактика възниква в Германия.

През 1632 г. чешкия теолог Ян Амос Каменски пише „Велика дидактика”, тогава възниква и педагогиката.Той разработва теория за изграждането на урочно-класната система, тази система се използва и днес и е водеща в образователните системи в целия свят.Характерното е, че обособява обучението, съставя класовете от равнопоставени участници по възраст, създава се предметната образователна система- урока.

Основните методи за съвременната дидактика са заложени още от 17 век.Жан жак Русо-„За възпитанието”.Бурно развитие на педагогическата мисъл бележи Германия. В Русия Л.Толстой,представител на свободното възпитание, създава училище в своето село.Средата на 19 век в Софийски университет се открива курс школна педагогика. Първият професор по педагогика е Петър Нойков.

Виж целият текст >>>

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.) Валидност на кода 1 час.

Последно променен на Петък, 08 Януари 2016 14:52
 

WWW.POCHIVKA.ORG