Home Туризъм Световен съвет за пътуване и туризъм

SMS Login

За да използвате ПЪЛНОТО съдържание на сайта изпратете SMS с текст STG на номер 1092 (обща стойност 2.40лв.)


SMS e валиден 1 час
Световен съвет за пътуване и туризъм ПДФ Печат Е-мейл

Виждането на ССПТ за мястото на туризма в медународната икономика е доста положително. Въпреки трудностите международният туризъм показва стабилен растеж през последните години. От 2004 г. насам средният годишен прираст на БВП от пътуванията и международната туристическа индустрия е 4%. Този прираст е по-голям от глобалната икономика, като цяло. През същият този период международният туризъм е създал повече от 34 милиона работни места.

ССПТ прави една доста благоприятна прогноза за бедещото развиване на туризма и неговата роля за подобряване на глобалната икономика и в частност увеличаване на БВП, работните места и турустическите потоци. През 2008 г. международният туризъм се очаква да регистрира печалби в размер на 5.890 милиарда долара което е равно на 9.9% от светоният БВП. По отношение на заетостта ще бъдат открити 238.3 милиона работни места което е еквивалентно на 8.4% от обшите работни места в света. Разходите които туристите ще направят за продукти и услуги ще окажат голямо влияние за световният експорт. Международният туризъм е предвидено да генерира 11% (2,103 милиарда $) от световният експорт през 2008 година.

ССПТ възниква през 1990 година, претседател е Джеймс Робинсън, а нейн президент е Джефри Липман. Трите главни цели на организацията били:

-          признаване на приносите на  туристическата индустрия

-          разширяване на пазарите в хармония с околната среда

-          намаляване на бариерите водещи до растеж

Съветът разширява своята дейност като либерализацията на въздушният транспорт, образованието и обучението, облагането с данъци и устойчивото развитие. За тазил цел ССПТ учредява World Travel & Tourism Human Resources Centre във Ванкувар и World  Travel & Tourism Taxation Policy Centre в САЩ.

ССПТ пуска в действие програмата GREEN GLOBE която подпомага всички туристиески компании да направят подобрения които да подпомогнат опазването на околната среда. GREEN GLOBE съществува и днес като независима организация. Вниманието на ССПТ продължава да се концентрира върху глобалните проблеми и също така да обръща внимание на определени райони от света който трябва да се обърне специялно внимание поради нарастващото влияние върху индустрията. Латинска америка е първият район на който се обръща особено внимание. Други райони на който спират погледа си организацията са Бразилия, Еквадор, Перу и Индиа.

След десет години  на кормилото, Джефри Липман напусна поста си и Жан-Клод Баумгартен застава начело на организацията. С 25 години опит в сектора на въздушния транспорт, главно  във висшето ръководство на Air France, той е идеалният избор. На 11 септември, 2001 г., управлението на WTTC  е в Ню Йорк, за да подпише ново

споразумение за партньорство с туристическата фирма TBR. Обаче терористичната атака, която се проведе в САЩ този ден шокира света и имаше разрушителен ефект върху туристическата индустрия. Изявлението на коалицията призова правителствата да работят заедно в партньорство и да  гарантира, че мерките за укрепване на сигурността са били взети и приложени в световен мащаб. Целта е да се спомогне за възстановяването на доверието на потребителите в туризма, икономическо състояние на индустрията и прехраната на всички онези, които са работили в него. До 2003 година глобалните събития оказаха толкова голямо влияние, че индустрията вече не беше същата. Войната в Ирак и зачестилите терористически атаки принудиха ССПТ да продължи своята къмпания по възтановяването на доверието на туристите в туристическата индустрия.

От учредяването до днес ССПТ се е развила много и все още държи на целите които си поставя в началото. Наред стях тя прибавя нови:

-          осъзнаване на правителсвата, че от жизнено важно значение за тях е Туристическият бизне

-          икономика балансираща се на бизнеса с хората, културата и околната среда

-          устойчив растеж и просперитет

ССПТ развива програма за борба с новопоявили се кризи в интервал от 48 часа. Към  организацията се отправя все по-голям интерес особено след бомбардирането на Лондон през 2005 г.

 

 

 

 

 

 

WWW.POCHIVKA.ORG